PODRAŽITVE

Lekarne služijo: za liter razkužila 80 evrov!

Pred uvedbo zaščitnih ukrepov bi za liter etanola odšteli 36 evrov. Podražil se je tudi v prodaji na debelo, a še vedno ne stane več kot 2 evra.
Fotografija: Dragoceni deci etanola FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Dragoceni deci etanola FOTO: Osebni arhiv

Če smo tik pred razglasitvijo epidemije koronavirusa v Slovenskih novicah pisali o oderuških cenah zaščitnih mask, ko je cena paketa s 50 maskami, ki je prej stal manj kot pet evrov, skokovito narasla na 40 evrov, pa se zdaj očitno podobno dogaja z razkužili in dezinfekcijskimi sredstvi. Povpraševanje je ogromno, sploh ker so se vladni ukrepi v boju s koronavirusom poostrili, dobava vseh zaščitnih sredstev, tako mask kot razkužil, pa je zaradi velikega povpraševanja ne le v Evropi, temveč v svetu, zelo otežena. Še več, cene mask naj bi v prihodnjih dneh narasle, morda tudi do 50 odstotkov. In razlog? Kitajska je prepovedala prodajo mask podjetjem, ki se ne ukvarjajo z medicinsko opremo in ne dosegajo predpisanih standardov kakovosti. Višje cene bi tako bile posledica manjše ponudbe in vsak dan večjega povpraševanja.


Za deci etanola 7,99 evra


Če torej imate to srečo, da v kakšni spletni trgovini ali lekarni le naletite na maske ali razkužila, visoke cene posameznih izdelkov resnično presenečajo. Na nas se je tako obrnil ogorčen bralec, ki je za stekleničko s 100 mililitri 70-odstotnega etanola v Lekarni Radomlje, ta spada pod Javni zavod Mestne lekarne, v ponedeljek plačal 7,99 evra. Na oko to pomeni, da bi za liter etanola odšteli kar 80 evrov.



Magister kemije Tine Oblak z Inštituta Jožefa Štefana pravi, da je liter etanola pred krizo stal 65 centov, zdaj pa naj bi se prodajal za 1,50 oziroma dva evra za liter (na debelo). FOTO: Facebook
Magister kemije Tine Oblak z Inštituta Jožefa Štefana pravi, da je liter etanola pred krizo stal 65 centov, zdaj pa naj bi se prodajal za 1,50 oziroma dva evra za liter (na debelo). FOTO: Facebook
To pa je, kot nam je pojasnil magister kemije Tine Oblak z Instituta Jožef Stefan, neverjetno. »Liter etanola stane zdaj, v času epidemije, od 1,50 in 2 evra za liter, medtem ko je bilo pred krizo treba za liter odšteti 65 centov,« pojasnjuje Oblak, ki je tudi lastnik spletne trgovine Herbana z naravnimi izdelki, a dodaja, da je problem tudi z dobavo etanola. A kljub temu: v prodaji na drobno je liter 70-odstotnega etanola 40-krat dražji! Vsak člen v prodajni verigi si torej odreže lep kos pogače.


Na trgu izdelki sumljive kakovosti


»Na trgu se pojavljajo oportunisti, ki izkoriščajo situacijo, kakšni izdelki so tudi sumljive kakovosti. Kar se tiče zaščite za roke, morajo izdelki opraviti test učinkovitosti, tega pa večina izdelkov nima,« pravi Oblak. Pomembna je tudi stopnja alkohola, ki mora biti najmanj 60-odstoten, na kar je opozoril tudi Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ). Študije so namreč pokazale najboljšo učinkovitost pri razkužilih s 70 odstotki alkohola. Proti virusom in bakterijam so sicer učinkovita tudi razkužila, ki vsebujejo med 60 in 90 odstotki alkohola, vendar v tem primeru več ne pomeni boljše. Dodatna vsebnost vode v razkužilih s 70 odstotki alkohola namreč upočasni izhlapevanje, zato skrajša potreben čas stika s površino in poveča učinkovitost. Hkrati je takšno razkužilo veliko bolj prijazno do kože, manj vnetljivo in brez neprijetnega vonja.

V Lekarni Radomlje pravijo, da je dobavitelj zvišal ceno, za koliko, pa ne razkrivajo. FOTO: Marko Feist
V Lekarni Radomlje pravijo, da je dobavitelj zvišal ceno, za koliko, pa ne razkrivajo. FOTO: Marko Feist
Zanimalo nas je, ali je morda cena alkohola oziroma etanola odvisna od trošarin, pa nam je Oblak pojasnil, da etanol, ki se uporablja za razkuževanje, ni jedilni oziroma živilski alkohol, za katerega je treba plačati trošarino oziroma visoke davke. »Gre za denaturirani alkohol, kar pomeni, da so etanolu dodane kemikalije – strupen metanol, ki se ga ne sme piti,« pojasnjuje Oblak.


V lekarni ne morejo nič


»Tudi nas je nekoliko višja cena dobavitelja presenetila, a pri tem ne moremo nič,« so nam pojasnili v Lekarni Radomlje, kjer nam zaradi centralno vodenega kataloga niso mogli povedati, koliko je steklenička stala pred epidemijo oziroma krizo. Obrnili smo se direktno na dobavitelja oziroma proizvajalca, ki je v tem konkretnem primeru podjetje Pharmachem v lasti Jožefa Sušnika. »Mi nimamo direktne prodaje, zato se obrnite na Kemofarmacijo ali Sanolabor,« so nam svetovali v podjetju, ko smo jih vprašali, za koliko prodajo 100-mililitrsko stekleničko 70-odstotnega etanola. Iz Sanolaborja so nam sporočili, da sicer imajo v prodaji 100 mililitrov 70-odstotnega etanola, a je namenjen za prodajo v njihovih prodajalnah, »njegova cena je tako za maloprodajo kot za veleprodajo nespremenjena že zadnjih 12 mesecev«.

Steklenička za 4,66 evra FOTO: Marko Feist
Steklenička za 4,66 evra FOTO: Marko Feist
Smo pa pridobili račun za stekleničko 70-odstotnega etanola, ki jo je naš sodelavec kupil pred uvedbo zaščitnih ukrepov 25. februarja v Lekarni Ljubljana na Rudniku. Za 130 mililitrov etanola, torej nekaj večjo količino, kot jo je kupil bralec, je odštel natančno 4,66 evra – liter bi torej stal nekaj manj kot 36 evrov. Razlika je očitna.


Mask ni, razkužil za vzorec


Zanimalo nas je tudi, katera zaščitna sredstva so sploh na zalogi. V Lekarni Radomlje so nam pojasnili, da zaščitnih mask že dlje ni na voljo, imajo pa še nekaj stekleničk etanola po visoki ceni. »Zaščitnih mask že dlje nimamo na zalogi v nobeni enoti Lekarne Ljubljana. Trudimo se, da bi jih dobili od različnih dobaviteljev, a za zdaj še nismo prejeli informacije, kdaj bodo na voljo. V posameznih enotah Lekarne Ljubljana so na voljo le manjše količine antiseptikov za razkuževanje, zaloge pa se hitro spreminjajo,« je pojasnila Tjaša Hace iz Lekarne Ljubljana, ki pa nam ni odgovorila glede cen. Odgovore mariborskih, gorenjskih, goriških in celjskih lekarn smo čakali zaman.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije