DESUS

Kaj poraz Erjavca prinaša za stanje koalicije? Pivčevi čestital tudi Tonin

Šarec je čestital Pivčevi in ji zaželel tvorno sodelovanje v koaliciji.
Fotografija: Aleksandra Pivec, nova predsednica Desus. 11. kongres stranke Desus. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec, nova predsednica Desus. 11. kongres stranke Desus. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zmaga Aleksandre Pivec, ki je Karlu Erjavcu vodenje Desusa iztrgala iz rok po 15 letih, po nekaterih ocenah pomeni prelom v političnem prostoru. Dolgoročno je Pivčeva še politična neznanka, za obstoj vlade pa trenutno prinaša manj negotovosti. Erjavčeva napoved, da bo odstopil kot obrambni minister, sicer odpira vprašanje sprememb v vladi. Pivčevo je na sobotnem kongresu podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Novi predsednici je takoj po izvolitvi čestital za zmago, obenem pa tudi napovedal, da bo odstopil z mesta obrambnega ministra, a ostaja član stranke.

Karl Erjavec. 11. kongres stranke Desus. FOTO: Leon Vidic, Delo
Karl Erjavec. 11. kongres stranke Desus. FOTO: Leon Vidic, Delo

Eno od vprašanj, ki se odpira po menjavi na čelu Desusa, je prihodnost poslanske skupine. Trije od petih poslancev so podprli Erjavca, zato se je odprlo vprašanje, ali lahko zmaga Pivčeve v poslansko skupino vnese nemir ali razkol.

Kaj to pomeni za vlado?

Zmaga Pivčeve trenutno prinaša manj negotovosti za stabilnost vladne koalicije, kot če bi zmagal Erjavec. Ta je predsedniku vlade Marjanu Šarcu v vročem predkongresnem boju očital vmešavanje v kongres Desusa. Mnogi so menili, da premier tiho podpira Pivčevo, sicer ministrico za kmetijstvo. Šarec namreč za zdaj zaradi očitkov v zvezi z nepravilnosti pri projektu SRIPT proti njej ni ukrepal, medtem ko je bil ostrejši do ravnanja obrambnega ministra ob predčasni vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. V dneh pred kongresom je napovedal, da se bo z ministrom o tem temeljito pogovoril.



Morebitna Šarčeva želja za zamenjavo ministra bi lahko imela tako v primeru zmage Erjavca na kongresu širše politične posledice. Razplet kongresa, vključno z ministrovo napovedjo odstopa z mesta ministra, pa je tok dogodkov povsem spremenil.

Šarec čestital Pivčevi

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je Aleksandri Pivec že izrekel iskrene čestitke za prepričljivo zmago. Na twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvorno sodelovanje v koaliciji. »Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil.«



Čestitke novi predsednici Desusa so prek twitterja sporočili tudi v drugih koalicijskih partnericah. »Verjamem v dobro sodelovanje in uspešne skupne projekte v korist države in v dobro državljank ter državljanov,« je zapisal predsednik SD in DZ Dejan Židan.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je Pivčevi zaželel veliko odločnosti in uspešno delo pri vodenju stranke. »Veselimo se prihodnjega tvornega sodelovanja! Ob tem tudi zahvale Karlu Erjavcu za skupno delo, sodelovanje in trud v dveh koalicijah,« so zapisali v SMC.

»Verjamem, da bomo dobro sodelovali in skupaj naredili še veliko za naše upokojence,« je v čestitki zapisala predsednica SAB Alenka Bratušek.

Pivčevi je čestital tudi predsednik NSi Matej Tonin. »Vesel sem predvsem vaših napovedi, da se še bolj resno lotite problemov, ki tarejo starostnike. Lepo vabljeni k podpori zakona za zmanjšanje čakalnih vrst in krepitev javnega zdravstva.«

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije