Kaj čaka Slovence, ki so zaradi koronavirusa v karanteni

Pravijo, da še vedno ni jasno, ali bodo imeli ob vrnitvi domov težave. 
Fotografija: Turistična ladja Diamond Princess, na kateri so tudi slovenski državljani. FOTO: Kim Kjung Hun, Reuters
Odpri galerijo
Turistična ladja Diamond Princess, na kateri so tudi slovenski državljani. FOTO: Kim Kjung Hun, Reuters

Med potniki na ladji za križarjenje, kjer so pri 61 ljudeh potrdili nevarni koronavirus, je tudi šest Slovencev. Kot poroča STA, se počutijo dobro, so pa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov. V stiku s slovenskim veleposlaništvom so od dneva, ko je bila za ladjo Diamond Princess odrejena 14-dnevna karantena.

Slovenski državljani so v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu in se po dosedanjih informacijah počutijo dobro, je danes v Ljubljani sporočil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

»So v redu in niso med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno obolenje. Zdravstveno skrb zanje izvajajo japonske oblasti, naše ministrstvo, zlasti kolegi na veleposlaništvu v Tokiu, pa skrbijo za stik z njimi, predvsem glede informacij,« je pojasnil Šter.

Na ladji so sicer okužbo s koronavirusom do zdaj potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med njimi so državljani Japonske, ZDA, Kanade, Avstralije, Argentine ter Velike Britanije. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess, na kateri je okoli 3.700 ljudi, doslej opravile teste pri 273 ljudeh.
 
PREBERITE ŠE: 
Sprejem poštnih pošiljk za Kitajsko ustavljen
Število okuženih se je potrojilo, na ladji tudi šest Slovencev

Kaj bo, še ne vedo

Šter je na novinarski konferenci pojasnil, da bi bila za slovenske potnike na tej ladji v vsakem primeru uvedena 14-dnevna karantena oziroma osamitev, ker so bili na tej ladji, na kateri so odkrili okužene ljudi. Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave ob vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, zlasti kaj bo pri prehodu mednarodnih letališč, je še dejal.

Napovedal je, da jim bodo pomagali pri organiziranju vrnitve v domovino.

Virus je zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161. V zadnjem dnevu so zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3.143 novih primerov okužbe. Med okuženimi jih je 4.800 v kritičnem stanju.



 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije