Sprejem poštnih pošiljk za Kitajsko ustavljen

Ukinitev letalskega prometa s Kitajsko je ustavljena najmanj do sobote.
Fotografija: Na Pošti Slovenije pravijo, da bodo pošiljke, ki so že na poti, prišle z zamudo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Na Pošti Slovenije pravijo, da bodo pošiljke, ki so že na poti, prišle z zamudo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Pošta Slovenije je do nadaljnjega ustavila sprejem poštnih pošiljk iz Slovenije za Kitajsko, saj so letalski prevozniki, s katerimi sodeluje, ukinili lete na Kitajsko. Pošiljke, ki so že na poti s Kitajske v Slovenijo, je pričakovati z zamudo.

Kot so pojasnili pri Pošti Slovenije, uporabniki do preklica tako ne morejo oddajati pošiljk, namenjenih na Kitajsko. Izjema so UPS-pošiljke, pri katerih pa naj pred oddajo preverijo, ali je prenos predvidene naslovne pošte možen. Po zadnjih podatkih za velemesto Vuhan z okolico sprejem ni možen.

Sprejem je po navedbah pošte ustavljen, ker so letalski prevozniki, s katerimi sodelujejo, do nadaljnjega ukinili lete na Kitajsko. Ukinitev je predvidena do sobote. Prav tako je lete do nadaljnjega po navedbah pošte ukinila večina drugih letalskih prevoznikov.

Iščejo nadomestne poti

V družbi Fraport Slovenija so potrdili, da je zaradi ukinjanja letalskih povezav s Kitajsko nekaj izvoznikov že imelo težave pri pošiljanju pošiljk. Kot so pojasnili, ne morejo oceniti, za kakšne količine gre. »Letalskih poštnih vreč iz Kitajske je bilo letos bistveno več, vendar gre tu za zastalo pošto iz lanskega leta, ker so bile prevozne kapacitete za Evropo prezasedene. Prava slika se bo pokazala šele prihodnji mesec,« so dodali.

Pri Pošti Slovenije so pojasnili, da iščejo nadomestne transportne poti, da bi uporabnikom ponovno omogočili oddajo vseh vrst poštnih pošiljk. »Takoj ko bo možnost sprejema ponovno vzpostavljena, bodo uporabniki o tem obveščeni,« so zapisali.
Pošiljke, ki so že na poti iz Kitajske v Slovenijo, je po njihovih navedbah pričakovati z zamudo. Strankam svetujejo, naj pozorno spremljajo obvestila o dostavi.
 
Preberite tudi:
Najbolj smrtonosni dan, okužen tudi enomesečni dojenček

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v kitajskem Vuhanu, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo pozneje zaprli. Do sedaj je zaradi virusa umrlo več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah. Smrtne žrtve so doslej potrdili na Kitajskem, po eno pa na Filipinih in v Hongkongu (ta sicer pripada Kitajski, je pa njeno posebno administrativno območje in ima svoja vlado in ekonomski sistem – v letih 1842–1997 je bil britanska kolonija).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije