V SLOVO

Iz SLS sporočili žalostno novico, umrl je Ivan Oman

Objavljeno 18. avgust 2019 08.46 | Posodobljeno 18. avgust 2019 11.53 | Piše: S. U.

Bil je  soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze.

FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Umrl je Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, so danes sporočili iz stranke SLS. Oman je bil eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ. Star je bil skoraj 90 let.
Oman je bil velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša, so zapisali v SLS.

Znameniti vzklik

Kot 'kmet iz Zminca' v Poljanski dolini se je že v času nekdanje socialistične Jugoslavije zavzemal za pravice kmetov v Sloveniji. Ob začetku procesa demokratizacije Slovenije konec 80. let je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske kmečke zveze in leta 1988 postal njen prvi predsednik. Sodeloval je v vseh večjih dogodkih demokratizacije ter osamosvajanja Slovenije. Na svoji kmetiji je novembra 1989 gostil tudi srečanje, na katerem je bila dogovorjena ustanovitev Demokratične opozicije Slovenije (Demos).
Vodenje Demosa je tedaj prevzel Jože Pučnik, Oman pa je bil podpredsednik. Na predstavitvi Demosa januarja 1990 v Cankarjevem domu je izgovoril tudi svoj znameniti vzklik: »Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!«Leta 1990 je kot kandidat Demosa sodeloval na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni. Bil je izvoljen v predsedstvo tedaj še Socialistične republike Slovenije, v katerem so ob njem sedeli še Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl, Dušan Plut in predsednik predsedstva Milan Kučan.

Zlati častni znak svobode Republike Slovenije

Slovenska kmečka zveza se je medtem preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, katere vodenje je leta 1992 predal svojemu zetu Marjanu Podobniku. Sam si je prizadeval, da bi se stranka združila s tedanjimi Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD), do česar pa tedaj (še) ni prišlo. Sam je nato prestopil v to stranko in bil leta 1992 na njihovi listi tudi izvoljen za poslanca prvega sklica državnega zbora.

»Oman je bil eden očetov naše države«
Predsednik republike Borut Pahor je ob smrti Ivana Omana zapisal, da danes žaluje ves slovenski svet. Izpostavil je, da je bil Oman ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, eden očetov naše države. 

V stranki SDS so ob smrti Ivana Omana zapisali, da se je poslovil starosta slovenske politične pomladi, ki je znal z jasno in kritično mislijo odločno izpostavljati smer, v katero bi moral iti narod, če bi želel doživeti blagostanje. Izrazili so hvaležnost za njegovo delo. Prvak stranke Janez Janša pa je zapisal, da se je poslovil pogumen Slovenec.Slovenija je izgubila modrega in preudarnega človeka, je ob smrti Ivan Omana na Twitterju zapisal predsednik državnega zbora in stranke SD Dejan Židan. Kot je navedel, je bil Oman starosta slovenske politike, ustanovitelj in prvi predsednik SKZ/SLS ter poslanec prvega sklica DZ, njegovi družini in svojcem pa je izrekel iskreno sožalje.

Poslovil se je velik domoljub, ustanovitelj tedanje Kmečke zveze, Ivan Oman, ki je aktivno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije in vanjo tudi ves čas verjel, je ob Omanovi smrti na Twitterju zapisal predsednik vlade Marjan Šarec. »Vedno se ga bomo spominjali in mu bomo hvaležni,« je dodal, njegovim domačim pa izrekel iskreno sožalje.


 


Po izteku mandata se je sicer poslovil od aktivne politike, a vendar kot starosta ostal pomembna osebnost slovenske pomladi. Leta 1996 je prejel tudi zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Oman je bil rojen 10. septembra 1929. Z ženo Marijo sta imela sedem otrok.

 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji