NEURJA

Hudournik jih je odrezal od sveta (FOTO)

V neurjih prejšnji konec tedna najbolj prizadeti Štajerska in Koroška.
Fotografija: Hudournik je odnesel del ceste do dveh stanovanjskih objektov. FOTO: Pgd OŽbolt Ob Dravi
Odpri galerijo
Hudournik je odnesel del ceste do dveh stanovanjskih objektov. FOTO: Pgd OŽbolt Ob Dravi

Napovedi vremenoslovcev, ki so svarili, da bi se nad Slovenijo, predvsem njenim osrednjim, vzhodnim in severovzhodnim delom, lahko razbesnelo močno neurje, so se uresničile. Gasilci so posredovali 40-krat. Predvsem so iz stanovanjskih in drugih objektov črpali meteorno vodo, pokrili nekaj streh in odstranili več podrtih dreves.

Najhuje jo je odnesla Koroška, tudi Štajerski neurje ni prizaneslo. Prizadete so bile občine Duplek, Markovci, Mozirje, Podvelka, Slovenj Gradec, Ivančna Gorica, Ljutomer, Središče ob Dravi, Šmartno ob Paki, Velenje, Polzela, Prevalje, Selnica ob Dravi, Šoštanj, Žalec, Braslovče, Majšperk, Maribor, Muta in Postojna. Na Spodnji Kapli je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov, v Javniku, naselju v občini Podvelka, pa je hudournik odnesel del ceste do dveh stanovanjskih hiš, ki sta tako ostali odrezani od sveta; delno prevoznost med Gradiščem in Kaplo na Kozjaku so nato zagotovili delavci cestnega podjetja.
V občini Muta je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, plaz, ki ga je sprožilo močno deževje, ki je dodobra namočilo travnati klanec, pa je ogrožal hišo v Brezovcu v občini Cirkulane. Prostovoljni gasilci iz Cirkulan so plaz na površini okrog 900 kvadratnih metrov pokrili s folijo ter obvestili pristojne službe.
Ceste, ki povezuje naselji Javnik in Kapla na Kozjaku, v trenutku ni bilo več. FOTO: Pgd OŽbolt Ob Dravi
Ceste, ki povezuje naselji Javnik in Kapla na Kozjaku, v trenutku ni bilo več. FOTO: Pgd OŽbolt Ob Dravi

Neurje se je nato pomaknilo proti zahodu ter zajelo občino Slovenj Gradec, kjer so v Podgorju gasilci morali izčrpati vodo, ki je zalila gospodarski objekt, vodo so iz kleti, tokrat stanovanjskega objekta, črpali tudi prevaljski gasilci. Prevalje je hudo neurje zajelo že v sredo in povzročilo tudi ogromno gospodarsko škodo, predvsem na občinski cestni infrastrukturi, po prvih ocenah za približno 300.000 evrov.

V občini Lukovica v osrednji Sloveniji je strela udarila v gospodarsko poslopje, ki je nato zagorelo, kljub hitri intervenciji gasilcev je ogenj uničil večji del strehe in zgornje nadstropje poslopja. Gasilcem je uspelo pred ognjem rešiti bližnjo stanovanjsko hišo, s pomočjo domačinov pa tudi živino iz hleva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije