NOTRANJERESORNI OBRAČUNI

Dobili bomo novo ograjo na meji s Hrvaško

Objavljeno 06. junij 2019 14.27 | Posodobljeno 06. junij 2019 14.27 | Piše: Tomica Šuljić

Policijski sindikat SPS znova v bitki z notranjim ministrom. Policisti bi sami urejali mejo!

Včeraj prestreženi Afganistanci okoli Ilirske Bistrice FOTO: Pu Koper
LJUBLJANA – Naval migrantov na našo južno mejo ne pojenja: v Ilirski Bistrici so policisti prestregli 15 Afganistancev, njihovi kolegi z območja precej velike Policijske uprave Ljubljana so ilegalce prestregli v Potoku, Kostelu, Osilnici, Kuželju, Brezovici pri Predgradu in v prestolnici. Dolenjski policisti so Irance, Pakistance in Afganistance sneli z vlakov v Dobovi ter s kamionov, prestregli so jih še v številnih obmejnih naseljih in Metliki. V ozadju podatkov, ki jih vsakodnevno pošiljajo s policijskih uprav, se odpira nova fronta med Sindikatom policistov Slovenije (SPS) in notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem.

Mejo bi varovali z dodatki

Že prejšnji teden so se srečali na nujni seji odbora za notranje zadeve: sindikat (skupaj z opozicijsko SDS) trdi, da država ni storila dovolj na južni meji. Poklukar pa je navrgel: »Delo sindikata spominja na parapolicijo.« No, taisti SPS je ta teden objavil predloge za izboljšanje stanja (kot so jih sami poimenovali), ki pa zvenijo kot nadaljevanje obračuna z ministrom: »Ker vodstvo MNZ ne zna, ne zmore, noče, ne vidi ... smo v SPS sami začeli podajati predloge za sistemske rešitve glede varovanja državne meje in obvladovanja ilegalnih migracij,« se glasi originalen zapis.

milijona bomo dali za 40 km panelne ograje.


SPS naznanja, da nas ne pesti le pomanjkanje policijskega kadra, ampak tudi njegova kakovost: »Večina pomožnih policistov za večji del nalog policistov sploh ni usposobljena ali vsaj ni ustrezno usposobljena ter opremljena.« Sindikat, ki ga vodi Kristjan Mlekuš, pa prinaša spoznanje, da bi bolje obvladali ilegalne migracije z dodatki in dvigom plačnega razreda pomožnim policistom ter s transparentnimi plačilnimi izpiski za pomožne policiste, če na kratko povzamemo predloge, ki jih je podpisal generalni sekretar SPS Sebastjan Korošec.

image
Nova panelna ograja – 40 km v največ 13 mesecih FOTO: Roman Šipić


Minister in sindikati tonejo v notranjeresorske obračune, iz katerih so zgoraj navedeni izplezali decembra lani. SPS je naslednje ukrepe napovedal »kmalu«, kar lahko pomeni tudi zaostrovanje razmer znotraj policije. Do takrat pa bo tudi jasno, kaj se bo izcimilo iz novega nakupa panelnih ograj oziroma »začasnih tehničnih ovir,« kot jih imenuje država. Slednja je ravnokar imela razpis za novih 40 kilometrov zeleno barvane žične ograje. Lokacija postavitve: »Na meji z Republiko Hrvaško.«

image
Migranti se skrivajo tudi na kamionih. FOTO: Arhiv Policije

Novi milijoni za začasno ograjo

Teoretično bodo 16.000 žičnih panelov postavljali 13 mesecev, saj mora izbrani izvajalec dobaviti in postaviti »najmanj 100 m ograje/dan oz. 700 m ograje/teden ali 3000 m ograje/mesec,« kot so opredelili na ministrstvu za javno upravo (MJU), ki je do srede zbiralo ponudbe. Čeprav z MJU niso želeli odgovoriti na vprašanje, koga so izbrali in za koliko denarja, nam je uspelo izvedeti, da je najugodnejšo ponudbo po neuradnih podatkih oddalo podjetje CVP gradbeništvo in storitve – dela in material so ocenili na dobrega 3,2 milijona evra.

Ograjo morajo začeti postavljati v petih delovnih dneh po podpisu pogodbe.


CVP je sicer d. o. o., ustanovljen leta 2011 s 7500 evri – od leta 2012 je iz javnega denarja države, občin in ministrstev prejel dobrih 15,4 milijona evrov. CVP so ustanovili trije nekdanji delavci nekdanjega velikana SCT, podjetje pa ima – glede na poslovne podatke iz baze Bizi – od pet do devet zaposlenih. Po pogodbi morajo ograjo začeti postavljati v petih delovnih dneh po podpisu pogodbe; kako in kako hitro jim bo uspelo postaviti 40 kilometrov panelov, pa bodo najbolj videli prebivalci in policisti ter vojaki na južni meji. 

image
Pomožni policisti na meji naj bi bili slabše plačani. FOTO: Voranc Vogel
Deli s prijatelji