PRESENEČENJA

Dan po volitvah: kateri znani Slovenci so ostali z dolgimi nosovi

Pevec David Klobasa in Miran Stanovnik sta že v prvem krogu izločila konkurenco.
Fotografija: Miran Stanovnik. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Miran Stanovnik. FOTO: Arhiv

LJUBLJANA – Volivci so odločili in v 156 občinah z ustrezno večino že izbrali nove župane. V 56 občinah se bo to zgodilo v drugem krogu. Kako so se odrezali bolj znani kandidati?



Sveta Trojica v Slovenskih Goricah je dobila novega župana že v prvem krogu. 56,68 odstotka glasov je zbral nekoč javnosti znani pevec (kandidiral je tudi na parlamentarnih volitvah) David Klobasa (predlagatelj NSi), ki je ugnal Darka Frasa.

David Klobasa. FOTO: Mediaspeed.net
David Klobasa. FOTO: Mediaspeed.net

Miran Stanovnik, ki je mnogim znan kot puščavski lisjak, pa tudi dosedanji župan občine Log - Dragomer, je ubranil županski stol in v prvem krogu zbral dovolj glasov podpore, da drugi krog sploh ni potreben. Najbližje mu je bil Domen Cukjati.

Radenci bodo župana dobili v drugem krogu. Izbirali bodo med Emilom Šmidom in razvpitim Romanom Leljakom, publicistom, ljubiteljskim raziskovalcem in nekdanjim zapornikom. Ta je včeraj zbral okoli 8,5 odstotka glasov podpore več. 

Alma Rekić. FOTO: Facebook
Alma Rekić. FOTO: Facebook

Alma Rekić je kandidirala na Jesenicah (predlagatelj Levica), kjer noben kandidat v prvem krogu ni dobil zadostne podpore. Zbrala je 15,69 odstotka glasov, kar je bilo dovolj za četrto mesto. Mesto pred njo se je uvrstil nekdanji hokejist Miha Rebolj (predlagatelj SMC), medtem ko se bosta za županski stol v drugem krogu pomerila Blaž Račič in Tomaž Tom Mencinger.

Milan Balažic, nekdanji veleposlanik v Avstraliji. FOTO: Leon Vidic, Delo
Milan Balažic, nekdanji veleposlanik v Avstraliji. FOTO: Leon Vidic, Delo

Drugi krog bodo imeli tudi v Moravčah, kjer je kandidiral Milan Balažic, nekdanji slovenski veleposlanik v Avstraliji. Pomeril se bo z Martinom Reboljem, ki je zbral malenkost več glasov podpore.

Bojan Traven. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Bojan Traven. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

V Bohinju se bosta v drugem krogu pomerila Bojan Traven, znani novinar in voditelj, in Jože Sodja. Ta je zbral 47,5 odstotka glasov, Traven pa 31,19.

Andrej Šiško. FOTO: Youtube
Andrej Šiško. FOTO: Youtube

Iz pripora je v Mariboru kandidiral Andrej Šiško, ki je javnosti znan zaradi Štajerske varde, iz prejšnjih volitev, pa tudi kot nekdanji zapornik, ki je svojo kazen že odslužil. Od 18 kandidatov jih je prehitel sedem: zbral je 639 glasov.

Alenka Resinovič Reza. FOTO: Facebook
Alenka Resinovič Reza. FOTO: Facebook

V Domžalah se je za županski stol potegovala Alenka Resinovič Reza (predlagatelj Lista Reza). Med štirimi kandidati je bila tretja, a to je bilo za drugi krog premalo. V njem se bosta pomerila Toni Dragar in Metod Marčun.

Janko Veber, nekdanji minister in nekdanji predsednik državnega zbora, je kandidiral v Kočevju. Županskega stola ne bo zasedel, saj ga je s skoraj 71 odstotki podpore v prvem krogu premagal Vladimir Prebilič.

Slabo petino glasov je v Litiji zbral bivši košarkar Dušan Hauptman, a to ni bilo dovolj. Župan bo Franc Rokavec (predlagatelj SLS), saj je osvojil 53,63 odstotka glasov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije