Bi se nam slovenski otroci morali smiliti? Znašli smo se za Hrvati

Ni nas med top 10 niti med top 20 ali 30. 
Fotografija: Slovenija se je znašla šele na 31. mestu. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Slovenija se je znašla šele na 31. mestu. FOTO: Getty Images

Na vrhu lestvice držav, kjer je najbolje vzgajati otroke, so skandinavske države. Na prvem mestu je Danska, na drugem Švedska, na tretjem mestu pa Norveška. Čeprav se govori, kako dobro je poskrbljeno za slovenske otroke, se je Slovenija znašla šele na 31. mestu, pred njo je tudi Hrvaška, in sicer na 24.

Danska je med vsemi državami najbolj radodarna, kar se tiče starševskih dopustov, brezplačnega zavarovanja in zdravstva. Danska in Švedska sta najbolj družini prijazni, imata tudi številne programe za socialno varstvo staršev in nizko stopnjo kriminala.

Na račun danskega sistema porodniške odsotnosti z dela so lahko danske mame in očetje z dela odsotni eno leto, mame pa so do odsotnosti z dela upravičene še en mesec pred predvidenim rokom poroda.

Med top deset držav so se uvrstile še Kanada, Nizozemska, Finska, Švica, Nova Zelandija, Avstralija in Avstrija. Na dnu lestvice pa so se znašli Oman, Mjanmar, Gvatemala, Libanon in Kazahstan.

Poročilo in lestvico najboljših držav 2020 je objavil US News & World Report v povezavi s skupino BAV Group in univerzo Wharton, poslovno šolo iz Pensilvanije. Študija je vključevala več kot 20 tisoč oseb in 73 različnih držav. Države so med seboj primerjali v kar 65 različnih kategorijah. Med temi so človekove pravice, kako družini prijazna in naklonjena je država, spodbujanje enakosti med spoloma, višina dohodka, varnost, razvitost izobraževalnega sistema in dostopnost zdravstvenih storitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije