OKROŽNICA

Ministrstvo: Če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT, lahko sledi odpoved

Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, zato bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Šole in vrtci so danes prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobil STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, zato bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

image_alt
Bo ravnatelj, ki zavrača testiranje in maske, odletel? To so storili inšpektorji


Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovnopravna obveza. Odklonitve testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Enako za kršenje delovnega razmerja velja tudi odklonitev nošenja zaščitne maske zaposlenih. Vendar pa učencem, ki so šoloobvezni, ravnatelj ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask.

image_alt
Bo pandemije sploh kdaj konec? Svetovno znani mikrobiolog ima odgovor (VIDEO)


Znano tudi, kaj storiti, če učenec ne želi nositi maske


Ministrstvo za izobraževanje je v okrožnici, ki so jo pozno popoldne dobile izobraževalne ustanove, prav tako zapisalo, da se v primeru, da učenci ne želijo nositi zaščitne maske, njihove starše takoj seznani s to obveznostjo. V navodilih je zapisano, da bo šola takšne primere predala šolski inšpekciji.

Ravnatelji so pred prejemom okrožnice večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

O okrožnici je sicer v dnevni informativni oddaji poročala TV Slovenija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije