DAN DOBRODELNOSTI

Božičkov pomočnik na Vrhniki je Levček (FOTO)

Na Dnevu dobrodelnosti lionsi znova delili darila in dobro voljo. Letos ne osrečujejo samo otrok, temveč tudi starejše in gasilce.
Fotografija: V gostinstvu Bajc so skupaj z otroki pekli piškote.
Odpri galerijo
V gostinstvu Bajc so skupaj z otroki pekli piškote.

Čeprav sobotno kislo in mokro ter hladno vreme ni bilo najbolj prijazno, pa to ni zmotilo otrok in njihovih staršev, da se ne bi udeležili tradicionalnega Dneva dobrodelnosti oziroma Dneva D, kot so ga na kratko poimenovali v Lions klubu Vrhnika. Poleg članov kluba je pri pripravi tega plemenitega dneva sodeloval še njihov podmladek, Leo klub Vrhnika, vse skupaj pa so izpeljali v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja ter številnimi društvi.

Božiček je bil zelo radodaren!
Božiček je bil zelo radodaren!
Med tistimi, ki so v zadnjem mesecu prepletali niti sobotnega dogodka, je bil tudi dr. Primož Rus iz Lions kluba Vrhnika, sicer tudi predsednik vrhniške organizacije Rdečega križa. »To je še en dan dobrodelnosti, na novi lokaciji v športnem parku, za katero smo se odločili leta 2019. Dosegli smo svoj namen, tudi zaradi dejstva, da se nam je pridružilo še nekaj novih sodelujočih. Naj naštejem vse, ki so vsak po svoje prispevali k temu, da je Dan dobrodelnosti ponovno uspel. To so vrhniško območno združenje Rdečega križa z demonstracijo prve pomoči, Varstveno-delovni center Vrhnika, ki je razstavil izdelke gojencev zavoda, Mala mestna galerija in rokodelska skupina Kvakvačkaš s prikazom kvačkanja in kvačkanimi izdelki. Sodelovala sta še Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske, ki je predstavilo delovanje društva, in Prostovoljno gasilsko društvo Drenov Grič z gasilsko opremo in predstavitvijo svojega delovanja. Predstavili so se tudi Društvo za zaščito živali Vrhnika, Večgeneracijski center – skupna točka Vrhnika, Preprosto Montessori – Vrtec Vrhnika, Univerza za tretje življenjsko obdobje ter Zveza šoferjev in avtomehanikov Vrhnika,« je nanizal lion dr. Primož Rus.

Letos so se Dnevu dobrodelnosti pridružili še v gostinstvu Bajc, ki so pod šotorom otroke navdušili s pripravo in peko prazničnih čokoladnih piškotov po zelo preprostem receptu. Pri Bajčevih so bili tudi praktični, saj so recept za te odlične piškote preprosto natisnili na praznično okrašen list papirja, tako da jih bodo lahko otroci v sodelovanju s starši pripravljali in pekli tudi doma.

Dež ni odgnal tistih, ki jim je Dan dobrodelnosti v prvi vrsti namenjen. Otroci so z navdušenjem spremljali glasbeno pravljico Alenke Kolman. Z neverjetnim žarom in izjemno energijo je očarala otroke, ki so že nestrpno čakali Božička. Toda najprej nam je Alenka zapela nekaj melodij, hkrati pa so se najmlajši v pričakovanju daril naučili nekaj novih pesmic. Vse je spremljal Levček, maskota Lions kluba Vrhnika, ki je dobro voljo širil na vsakem koraku in stopnjeval razpoloženje pred prihodom rdeče-belega dobrega moža z brado.

Člani Leo kluba so spekli piškote.
Člani Leo kluba so spekli piškote.
»V dneh iztekajočega se leta, ko si vsi želimo miru, prijateljstva in ljubezni, smo se vrhniški lionsi odločili popestriti praznični čas z dnevom dobrodelnosti, predvsem pa želimo napraviti december bolj vesel za vse,« je povedal mag. Bojan Mavsar, član lionsov in akademski kipar, ki je tudi letos poskrbel, da je vse potekalo po načrtih. Kot nam je zaupal, je tudi oče Dneva D: »Začeli smo pred štirimi leti na Sodnijskem trgu, zadnji dve leti pa naš Dan dobrodelnosti pripravljamo v Športnem parku Vrhnika, kjer je tudi drsališče. Naš namen je izključno pomagati otrokom, v prvi vrsti iz socialno ogroženih družin. Letos smo pripravili 200 daril, s katerimi je Božiček po končani glasbeni predstavi Alenke Kolman obdaril otroke. Dan dobrodelnosti pa se bo nadaljeval v četrtek, 22. decembra, ko bosta Božiček in Levček obiskala Dom upokojencev Vrhnika ter s 150 darilnimi vrečkami in voščilnico razveselila starejše občane Vrhnike in okolice. Predvsem pa Božiček in naš Levček ves čas delita dobro voljo in prav tako energijo.«

Končno pa s tem Dnevom D predstavljajo delovanje Lions kluba Vrhnika, kjer so med drugim spodbudili projekt Posadi svoje drevo. Vsak posameznik dobi drevo, ki ga nato lahko posadi nekje v naravi. V akcijo se bodo vključili tudi otroci iz vrtcev, ki bodo pri učnih urah v naravi sadili drevesa.

Darila, ki jih je otrokom podaril Božiček, ustvarijo v sodelovanju s sponzorji. »Nekaj je stalnih, nekaj pa tudi novih, ki se z veseljem pridružijo obdarovanju,« dodaja oče Dneva dobrodelnosti. »Veliko stvari prispevajo naši člani, gospodinje med drugim v decembru pečejo sladke dobrote, darila zavijamo sami, vse priprave pa tečejo znotraj organizacijskega odbora Lions kluba Vrhnika.«

Lionsova maskota Levček.
Lionsova maskota Levček.
In še veliki zaključek dobrodelnosti. Lions klub Vrhnika je ob koncu sobotnega dogodka Gasilski zvezi Vrhnika izročil ček za 2000 evrov, saj so tudi vrhniški gasilci sodelovali pri gašenju letošnjega najhujšega požara na Krasu. Tisoč evrov pa so namenili gasilcem PGD Drenov Grič za njihove mladince, ki so letos na gasilski olimpijadi v Celju postali olimpijski prvaki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije