KORONAIZOBRAŽEVANJE

Bodo podaljšali šolsko leto in kaj bo z maturo? Tako odgovarjajo z ministrstva Kustečeve

Ponekod v tujini so se že odločili za nekaj dni podaljšati šolsko leto ter zamakniti maturo in zaključne izpite. Bomo kaj takšnega storili tudi pri nas?
Fotografija: Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec FOTO: Leon Vidic, Delo

Šola letos poteka nekoliko drugače. Po začetnem vstopu v učilnice in predavalnice je bila zaradi slabih epidemioloških razmer sprejeta odločitev o šolanju na daljavo (za teden dni so bile podaljšane tudi jesenske počitnice). In tako je še danes. Mnogi si v teh časih kljub slabi epidemiološki sliki prizadevajo, da bi se vsaj najmlajši vrnili v razrede, a po vladnem načrtu sproščanja ukrepov (glede na število okuženih v sedmih dneh in število hospitaliziranih), se to še ne bo zgodilo tako hitro.

Ponekod v tujini so se že odločili za nekaj dni podaljšati šolsko leto ter zamakniti maturo in zaključne izpite, denimo v Srbiji. Bomo kaj takšnega storili tudi pri nas? Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec, smo vprašali, ali je bila morebiti sprejeta kakšna odločitev o podaljšanju šolskega leta in ali se o tem sploh pogovarjajo, kako je s preverjanji znanj ob koncih leta in ali se bodo tudi datumi teh zamaknili. 

»Nobena tovrstna odločitev ni bila sprejeta. V zvezi z ocenjevanjem znanja je bilo sprejeto le, da bo v tem šolskem letu le eno ocenjevalno obdobje, Zavod RS za šolstvo pa je izdal priporočila za ocenjevanje,« so pojasnili. Lahko iz tega sklepamo, da o podaljšanju šolskega leta niti ne razmišljajo? »Ne, o tem ne razmišljamo,« so pojasnili. Kako pa je z maturo in nacionalnim preverjanjem znanja (NPZ)? »Smo v procesu usklajevanja poteka mature v tem šolskem letu. Kako bo potekala, bomo javnost seznanili v prihodnjem tednu. Glede NPZ lahko povemo, da se bodo v tem šolskem letu izvajali, kako, pa bo znano v začetku prihodnjega leta.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije