ZA ENE POUK, ZA DRUGE POČITNICE

Ministrica razkrila, ali bo zaradi daljših jesenskih počitnic daljše šolsko leto (VIDEO)

Objavljeno 30. oktober 2020 10.45 | Posodobljeno 30. oktober 2020 12.26 | Piše: T. V.

Starši, ki naslednji teden ne bodo imeli varstva za otroke, bodo lahko uveljavljali nadomestilo.

Ministrica Simona Kustec. FOTO: Blaž Samec
Po sinočnjem sestanku ožje ministrske ekipe in stroke na Brdu pri Kranju, ko so se odločili podaljšati prejšnji teden sprejete ukrepe, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na tiskovni konferenci sporočila, da so ministrstvo ravnatelji vrtcev in osnovnih šol obvestili o številnih okužbah in da si zato zaradi pomanjkanja kadra želijo podaljšanje počitnic. Nasprotno so ravnatelji srednjih in visokošolskih zavodov sporočili, da so pripravljeni na šolanje na daljavo.Preberite tudi:

Lahko v mestu snamete masko in prigriznete? Kacin odgovarjaKustečeva je jasno napovedala, kako bo naslednji teden:
  • Vrtci lahko na podlagi odločitve župana zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in ne morejo zagotoviti varstva na drug način.
  • V osnovnih in glasbenih šolah se podaljšajo počitnice za en teden, do 8. novembra.
  • V srednjih šolah poteka pouk na daljavo.
  • Višje strokovne šole in visokošolski zavodi izvajajo izobraževanje na daljavo po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami.
  • Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in z vedenjskimi motnjami ter dijaški in študentski domovi za izjeme, ki so veljale že v tem tednu.
Osnovnošolcem je ministrica položila na srce, naj ohranijo šolsko formo. Podaljšanje počitnic še ne pomeni podaljšanja šolskega leta, je poudarila in dodala, da si bodo prizadevali nadoknaditi izgubljeno med šolskim letom: »In vem, da se bomo vsi skupaj potrudili, da bo tako.« Poiskali bomo najbolj optimalno rešitev, je odgovorila na vprašanje, ali bodo to poskušali doseči z odstranitvijo »balasta« iz učnega načrta. Ravnatelji so prejeli okrožnico ministrstva o tem, kako naj poteka tudi sodelovanje s starši v tem času.
 
Preberite tudi:
Sredi noči se je oglasil Janša in sporočil, kaj je z ukrepi​
Črni dan za Slovenijo, padel je žalosten rekord


Po PKP 5 so zagotovljene možnosti plačila nadomestil v primerih, ko starši nimajo varstva za mlajše osnovnošolce (do 12. leta) in zato ne morejo v službo, je pojasnila Kustečeva. Za ostale otroke se pričakuje, da so že dovolj stari, da lahko sami poskrbijo za sebe, dokler se starši ne vrnejo iz službe.

Kaj pa avtošole?
Njihovo delovanje se bo določalo z odlokom, ki ga še ni. Prevladuje ocena, da gre za kontrolirano dejavnost, saj učitelj in voznik sedita drug ob drugem. Z razkuževanjem, maskami in zračenjem se lahko zagotovi varnost, je pojasnil uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. Novih ukrepov, tako kot tudi na področju javnega prometa, ni predvidenih, avtošole bodo lahko delovale naprej.
Deli s prijatelji