DOBRODELNO

42 maratonov v 42 dneh

Objavljeno 18. avgust 2018 15.11 | Posodobljeno 18. avgust 2018 15.24 | Piše: Darko Naraglav

42-letni Bogomir Dolenc zbira denar za male viteze. Lani je pretekel 10 maratonov v 10 dneh.

Nastopil je tudi na športni prireditvi Razpnimo jadra v Žalcu, kjer bo svoj maraton tekel v petek, 14. septembra. FOTO: Darko Naraglav
VELENJE – Približuje se začetek veličastnega športno-dobrodelnega podviga tekača Bogomirja Dolenca iz Velenja, ki bo v 42 dneh pretekel 42 maratonov. Ta izjemni projekt, katerega glavni namen je zbiranje denarja za ustanovo Mali vitez in male bolne junake, bo potekal med 25. avgustom in 5. oktobrom. Vključenih bo veliko občin, športnih društev, ustanov in posameznikov. »Lokacije bodo atletski stadioni, mestni parki, mestna središča, na nekaterih se vključimo na znane organizirane tekaške prireditve, kot sta na primer Konjiški maraton in Bovec maraton,« je pojasnil Dolenc. Podpirajo ga vse večje športne organizacije: Športna unija Slovenije, Atletska zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenje. Ambasadorka projekta je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, častni pokrovitelj pa predsednik države Borut Pahor.
image
Velenjčan je vajen skrajnih naporov. FOTO: Darko Naraglav

Ustanova Mali vitez združuje ljudi, ki so kot otroci zboleli za rakom in jim je zdravljenje pustilo posledice, bodisi telesne bodisi duševne. V Sloveniji jih je približno tisoč. Z zbranim denarjem bo ustanova lahko uveljavljala programe zdravstvene in terapevtske pomoči ter organizirala rehabilitacije za male viteze. S sredstvi jim bodo pomagali pri nakupu tehničnih pripomočkov. Denarna sredstva se zbirajo z donacijami podjetij in organizacij, prek SMS-donacij 1919 VITEZ ali VITEZ5 (do 31. decembra 2018) ter prispevki udeležencev na dnevnih tekaških dogodkih (od 25. avgusta do 5. oktobra).
Začetek in konec v Velenju
Bogomir Dolenc bo v soboto, 25. avgusta, prvi maraton odtekel v svojem domačem kraju, v Velenju. Dan pozneje bo tekel svoj drugi maraton v Lendavi, v ponedeljek je na vrsti Idrija, zaporedoma sledijo še drugi kraji po državi. Zadnji, 42 kilometrov dolg maraton pa bo potekal 5. oktobra na trasi Trojane–Velenje, kjer bo tudi sklepni dogodek.

image
Bogomirja Dolenca podpirajo tudi športne organizacije. FOTO: Darko Naraglav

Bogomir Dolenc se redno udeležuje tekaških prireditev, za njim je tudi že več projektov, med temi so dobrodelni Pikin ultra tek, ki so ga prvič izpeljali leta 2014 v okviru Pikinega festivala, na njem je v 24 urah pretekel 165 km. Leta 2016 je v 16 urah pretekel razdaljo od Trsta do Poreča, lani pa je odtekel 10 dobrodelnih maratonov v 10 dneh, kar je bilo hkrati trening in preizkus vzdržljivosti za letošnji podvig. 
165 kilometrov je lani pretekel v 24 urah.
Deli s prijatelji