ATENTAT

Za en umor pet plačancev

Noben atentator ni mogel ubiti Kitajca. Najprej oproščeni, zdaj v zapor.
Fotografija: Naročnik in pet plačancev gredo v zapor, je sklenilo sodišče. FOTO: Sodišče v Nanningu
Odpri galerijo
Naročnik in pet plačancev gredo v zapor, je sklenilo sodišče. FOTO: Sodišče v Nanningu

Sodišče na jugu Kitajske je obsodilo in v zapor poslalo šest moških zaradi poskusa umora, ki ni uspel zaradi več podizvajalcev.
Tole je izvedelo sodišče: bilo je jeseni 2013, ko je nepremičninar Qin Youhui najel moškega, da bi pospravil poslovneža, piše se Wei, ta ga je tožil.

Naročnik je bogato plačal morilca, saj je v žep vtaknil polovico od dveh milijonov juanov (250.000 evrov) in najel podizvajalca ter mu za delo ponudil drugo polovico. Ta je delo sprejel, a niti on ga ni opravil sam, najel je podizvajalca in tudi ta je naredil enako, in tako naprej do petega plačanca z imenom Ling Xinsi, ki je dobil 100.000 juanov (13.000 evrov) za umor.

Leta 2014, skoraj leto potem, ko je nepremičninar naročil umor, je Ling Weiu namesto naboja poslal sporočilo, da bi se rad dobil z njim. Srečala sta se v neki kavarni v Nanningu, Ling je Weiu dejal: »Za samo sto tisočakov te nočem ubiti, a moraš sodelovati z mano.«


In tudi je: dogovorila sta se, da bosta uprizorila poslovneževo smrt, nesojeni morilec je celo posnel nekaj fotografij zvezanega Weia, ki so po verigi nesojenih morilcev prišle do naročnika. Ta je potem za deset dni izginil, potem pa prikorakal naravnost na policijsko postajo in vse skupaj prijavil.

No, zadeva je zdaj vendarle prišla na sodišče, to je sporočilo, da je šesterica obtoženih »namerno hotela odvzeti življenje človeku, dejanja, ki so jih zakrivili, pa pomenijo naklepni umor«.

Obtoženci, razen Linga, so bili na prvem sojenju leta 2016 oproščeni, menda zaradi pomanjkanja policijskih dokazov. Oprostitev so nekateri strokovnjaki pozdravili kot napredek v pravosodnem sistemu, a se je tožilstvo pritožilo in sodišče je tokrat vseh šest moških, Qina in pet plačanih morilcev, spoznalo za krive in jih obsodilo na od dveh let in sedem mesecev do pet let ječe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije