ŠERIATSKO PRAVO

Otroka za 10 let strpali v arest

Objavljeno 21. september 2020 15.00 | Posodobljeno 21. september 2020 15.00 | Piše: E. B.

Ker naj bi neprimerno govoril o Alahu, ga je doletela kazen. O usodi Omarja Farouka je odločalo šeriatsko pravo.

Dečka čaka še prisilno delo. FOTO: Chatiyanon/Getty Images
Kot poroča CNN, so na isti dan, bilo je 10. avgusta, zaradi bogokletstva preroka Mohameda na smrt obsodili pevca Yahaya Sharif-Aminuja. Tragična zgodba je odmevala po Nigeriji in svetu, a za usodo dečka, ki jo je na istem šeriatskem sodišču zapečatil isti sodnik, je povsem po naključju izvedel glasbenikov odvetnik, Kola Alappini.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Unicef glasno opozarja na kršenje otrokovih pravic v Nigeriji. FOTO: Borgogniels/Getty Images

Primer je nemudoma prevzel in vložil pritožbo, medijem pa je zaupal, da so oblasti v zvezni državi Kano na severu Nigerije Omarja Farouka, ki naj bi med prepirom s prijateljem žaljivo govoril o muslimanskem bogu, povsem izolirale in mu onemogočile stike tako z zagovorniki kot z družino. Njegova mati je v izjemnem strahu takoj po sinovi aretaciji pobegnila, saj so nasilne tolpe začele groziti in družini uničevati dom, zaradi grozljivih razmer, v katerih se je znašel najstnik, ki mu v zaporu napovedujejo še prisilno delo, pa se je oglasil tudi Unicef in izrazil globoko zaskrbljenost zaradi obsodbe.

Poudarili so, da kazen ni v skladu z listino o temeljnih otrokovih pravicah, ki jo je podpisala tudi Nigerija, tako tudi ne z ustavo te afriške države, saj tamkajšnja zakonodaja bogokletstva ne priznava. Zvezna država Kano poleg sekularnega sicer izvaja tudi šeriatsko pravo, ki temelji na Alahovi volji.
V Kanu poleg sekularnega izvajajo tudi šeriatsko pravo.


Unicef je nigerijsko vlado in oblasti v Kanu pozval, naj primer še enkrat preučijo in nezaslišano obsodbo razveljavijo ter se tako držijo zaveze, da pred okrutnim kaznovanjem zaščitijo vse mladoletnike in jih obravnavajo v skladu s priznanimi načeli o otrokovih pravicah. 
Deli s prijatelji