ZAROTA?

Oče pokojnega Davida: Ni se utopil, ampak so ga ubili

Hrvata naj bi umorili, ker ni hotel preprodajati mamil. Prvotna obdukcija je bila namenoma zavajajoča.
Fotografija: David je bil velik in močan.
Odpri galerijo
David je bil velik in močan.

BANJALUKA – Jutri pred dnevi je na Reki potekal miren sprevod v spomin na 21-letnega Davida Dragičevića, ki so ga 24. marca našli mrtvega v Banjaluki. S tem dejanjem želijo spodbuditi tamkajšnjo policijo, da razišče skrivnostno smrt mladega študenta elektrotehnike, ki je izginil v noči na 18. marec, po obsežni iskalni akciji pa so truplo po več dnevih našli v reki Vrbas.

Tudi pretepli so ga

Njegovo smrt so označili za nesrečo, a njegovi starši se niso mogli sprijazniti s takšno razlago. Začele so padati obtožbe, med drugimi, da naj bi njegovo usmrtitev naročilo ministrstvo za notranje zadeve Republike srbske.
David je usodnega dne okoli sedme ure zvečer odšel od doma, nazadnje pa so ga videli ob tretji uri zjutraj v nočnem klubu. Štiri dni po njegovem izginotju so starši za informacijo ponudili 50.000 evrov nagrade. Skrbelo jih je, ker jim je David poslal sporočilo, da mu je neki 20-letni fant grozil, opozorili so policijo. Potem ko so pri trdnjavi Kastel našli truplo, naj bi obdukcija razkrila, da je mladostnik umrl zaradi utopitve.

Več dni so ga iskali.
Več dni so ga iskali.

Patolog Željko Karan je ocenil, da je bila njegova smrt nesreča. Stvari so se začele zapletati, ker so pri Davidu našli predmete, ki so bili ukradeni v hiši v naselju Lauš. Lastnik je povedal, da so mu neznanci odnesli denar, prenosni računalnik in USB-ključek – našli so ga pri njem. Pokojnikov oče Davor si je ogledal posnetke nadzornih kamer o ropu hiše in povedal, da postava na njih nikakor ni sinova. Še več, po ogledu trupla je prepovedal pokop in zahteval še eno obdukcijo, saj je bil njegov obraz silovito iznakažen; ta je pokazala, da je bil nesrečnik strašansko pretepen, da je umrl zaradi utopitve, v vodi pa je bil največ dva ali štiri dni, nikakor pa ne slab teden, kot so zapisali prej. V krvi je imel LSD in THC.

Vržen v prtljažnik

»Moj otrok je bil brutalno pretepen, imeli so ga ujetega, zadrogiranega, nato so ga zadavili ter razglasili za lopova in narkomana. Ljudje mi sprva niso verjeli, niti na policiji mi niso verjeli, da je bil še živ, ko smo ga začeli iskati. Med našim iskanjem so ga pretepali in mučili,« je prepričan njegov oče, ki zahteva, da policija najde krivce. Zgodba je sprožila številne proteste ljudi, ki imajo dovolj ustrahovanja lokalnih preprodajalskih združb in podkupljenih policistov. V javnosti ima trenutno največ pristašev teorija, da je Davida obstopila skupina približno 15 ali 20 fantov in ga pretepla. David je bil telesno dobro pripravljen in se je znal braniti, izurjen je bil v več borilnih veščinah, zato se ga posamezno niso upali lotiti. Nato naj bi ga odvlekli do vozila in vrgli v prtljažnik. Njegov umor naj bi naročili lokalni preprodajalci mamil, ki so ga hoteli zvabiti v svoje vrste, a jih je zavrnil. Nesrečnega mladeniča so pokopali 7. maja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije