Iščejo srbskega Tita: Pošast, ki ne gleda na ceno

Srbski vodja narkokartela naj bi bil močnejši celo od razvpitega El Chapa.
Fotografija: Psevdonim je skrivnostni Srb dobil po dolgoletnem jugoslovanskem voditelju Josipu Brozu Titu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Psevdonim je skrivnostni Srb dobil po dolgoletnem jugoslovanskem voditelju Josipu Brozu Titu. FOTO: Reuters

Ameriška agencija za boj proti trgovini z drogo (DEA) je Srba, katerega identiteta še vedno ni poznana, označila za najbolj iskanega narkošefa v Peruju, ki s tonami kokaina zalaga večji del Evrope.

Vir je potrdil, da gre za nekdanjega boksarskega trenerja, rojenega v Srbiji. Zanj trdijo, da je na svetovni ravni močnejši celo od razvpitega Joaquina Guzmana, znanega kot El Chapo, razvpitega vodje mehiškega kartela. »Vodja narkomafije je moški, rojen v Srbiji, star med 45 in 50 leti. Njegovo ime ostaja velika skrivnost. O njem vemo, da ga kličejo Tito po nekdanjem jugoslovanskem predsedniku Josipu Brozu. Aretacija tega narkošefa je za agencijo DEA ena od prioritet,« je povedal policist specialne južnoameriške policijske skupine, ki skupaj z agencijo išče Srba.

Stkal vezi s podzemljem

Tita je opisal kot »pošast, ki ne gleda na ceno, da drogo spravi na evropski trg«. V Peru naj bi prišel pred približno desetletjem in razvil svojo mrežo ter narkoklan. Izredno čist kokain v Evropo transportirajo na čezoceanskih ladjah, letalih in tudi podmornicah. »Do pred desetimi leti je bil boksarski trener. Prek ljudi, s katerimi je sodeloval in jih srečeval v športu, med katerimi so bili tudi ljudje iz podzemlja, je stopil v stik z južnoameriškimi preprodajalci drog. V kratkem času je postal glavni oskrbovalec evropskega trga s kokainom iz Bolivije, Kolumbije in Peruja. Eden izmed teh, s katerimi je sodeloval, je bil Zoran Jakšič, član skupine Amerika,« je še povedal vir. Jakšiča so julija 2016 aretirali in obsodili na 25 let zapora.

Okoli 50 tisočakov za kilogram

Titova skupina kokain v glavnem pošilja v Belgijo, od tam pa še v druge evropske države. S kilogramom kokaina po pisanju srbskih medijev Tito zasluži najmanj 49 tisoč dolarjev (približno 44 tisoč evrov). »Kokain, s katerim Tito zalaga Evropo, stane tisoč dolarjev. Takoj ko ga spravijo na ladjo, je njegova vrednost pet tisoč dolarjev za kilogram, ko prispe v Belgijo, pa je vreden najmanj 50 tisoč dolarjev,« trdi južnoameriški vir.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije