NENAVADNA METODA

Brezdomca peljala kot sužnja

Policista sta ga zvezala in na povodcu vodila do postaje. Zagotavljajo, da gre za uveljavljeno metodo.
Fotografija: Smo leta 1819, se sprašuje zgrožena javnost. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Smo leta 1819, se sprašuje zgrožena javnost. FOTO: Facebook

GALVESTON – Ali smo leta 2019 ali 1819, se po družabnih omrežjih sprašuje zgrožena ameriška in svetovna javnost. Val ogorčenja je namreč sprožila fotografija 43-letnega temnopoltega Američana, ki se je znašel v primežu policistov, možakarja pa sta mu zvezala roke na hrbtu in ga na povodcu peljala proti policijski postaji, sama pa sta jezdila konja.

Mnogim je fotografija obudila rasistične podobe in spomine na nečloveško zgodovinsko zatiranje temnopoltih v ZDA, načelnik policije pa se je v odzivu na kritike nemudoma opravičil in priznal, da je takšna tehnika, pa čeprav gre za naučeno metodo in v določenih primerih aretacije domnevno primerna, nespodobna in da jo bodo opustili. Priznal je še, da bi lahko moža postave ob aretaciji poklicala transportno vozilo, ki bi moškega potem prepeljalo na postajo, zato bodo zaslišali tudi policista konjenika. Pri policiji še zatrjujejo, da so s prijetim Donaldom Neeleyjem vendarle ravnali spoštljivo in nenasilno, čeprav tega ni mogoče videti. Proučili bodo postopke, ki so v uporabi, ter po potrebi dali prednost drugim metodam.

Pojasnili so še, da so Neelyja prijeli zaradi suma motenja posesti, oglasila pa se je svakinja 43-letnika, prav tako šokirana nad podobo zvezanega svaka na povodcu: kot je pojasnila, je brezdomec in duševno bolan, zato je zgrožena, da nista bila policista ob aretaciji uvidevnejša. Številni drugi kritiki pa opozarjajo, da se za domnevno učinkovito tehniko ne bi odločili, če bi bil prijeti belopolt. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije