NIŽJA KAZEN

Preobrat v sojenju za smrt na Dravi

Objavljeno 25. september 2020 22.14 | Posodobljeno 25. september 2020 22.15 | Piše: Aleš Andlovič

Petru Vravniku grozi le še do pet let zapora. Pivskega prijatelja pustil utoniti.

Za rešetkami bo sedel krajši čas, kot je sprva kazalo. FOTOGRAFIJE: Aleš Andlovič
Pet let je že minilo od tragedije na Dravi, v kateri je umrl komaj 33-letni Martin Rogina. Včeraj je na zatožno klop ponovno sedel 52-letni Peter Vravnik, ki mu tožilstvo očita, da je zakrivil smrt svojega pivskega prijatelja. Možakarju iz Gortine, majhnega zaselka ob cesti med Mariborom in Dravogradom, sodijo že drugič. Na prvem sojenju, ki je potekalo pred senatom slovenjgraškega sodišča, so ga spoznali za krivega in mu za uboj prisodili šest let in dva meseca zapora.
image
ANDLOVIč ALEš Čoln, s katerim so se prijatelji vozili po reki.

Mariborski višji sodniki so sodbo razveljavili in zadevo vrnili okrožnemu sodišču v novo sojenje. A ker na slovenjgraškem sodišču ni bilo več na voljo sodnika, ki bi lahko prevzel to kazensko zadevo, so sojenje preselili v Maribor. In včeraj se je na sojenju zgodil preobrat, ki sta si ga obtoženi in njegova obramba lahko le želela. Okrožna državna tožilka Ivanka Slana se je namreč po neposrednem zaslišanju izvedenca psihiatrične stroke Bojana Filipiča odločila, da modificira obtožnico.

»Spreminjam obtožnico, ki se zdaj glasi, da je obtoženi povzročil smrt drugega iz malomarnosti.«
Za prava neveščega povprečnega majhna razlika, za obtoženega pa morda življenjskega pomena. Medtem ko je za uboj zagrožena kazen tudi do 15 let zapora, pa lahko sodišče obtoženega za povzročitev smrti iz malomarnosti obsodi na kazen od šestih mesecev do petih let zapora. In tega se zaveda tudi zagovornik obtoženega Tomaž Rotovnik, ki je ponujeno roko s strani tožilstva nemudoma sprejel in svojega klienta »prepričal«, da je smiselno krivdo za povzročitev smrti iz malomarnosti tudi priznati.
»Nisem se zavedal, da lahko zaradi tega umre,« pravi Peter Vravnik.


»Nisem se zavedal, da lahko zaradi tega umre,« je svoj zagovor dopolnil Peter Vravnik in priznal objektivne znake kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Obdolženemu Vravniku je psihiater Filipič pripisal kronično duševno-vedenjsko motnjo zaradi dolgoletnega uživanja alkohola, ki je bila prisotna tudi v času obravnavanega kaznivega dejanja.
Po ocenah izvedenca Vravnik nima drugih psihičnih težav, je pa bila med moškima na čolnu konfliktna situacija, ki je trajala že več let in je najverjetneje privedla do medsebojnega obračunavanja, podprtega z večjimi količinami alkohola pri obeh vpletenih. Če upošteva navedbe obdolženega, izvedenec sklepa, da je porinil Rogino s čolna v afektu, njegova »zavest pa nikakor ni mogla biti izključena«, zato ni mogoče govoriti o njegovi neprištevnosti. »V tistem trenutku je šlo za napačno presojo,« meni psihiater Bojan Filipič.
5 let je najvišja kazen, ki po novem grozi obtožencu.


Tragedija se je zgodila julija 2015, ko je oče pokojnega Martina Rogine, Peter, policiji prijavil sinovo izginotje. Tri dni pozneje so njegovo truplo našli v Dravi. Pozneje se je izkazalo, da so Martin Rogina, Peter Vravnik in Janko Helbl tragičnega dne proti večeru pijani sedli v gumijast čoln in se z njim odpeljali po reki navzgor. Alkohol so pili tudi na čolnu. A veseljačenje se je kmalu sprevrglo v tragedijo. Rogina je bil neplavalec in je po tem, ko ga je obtoženi Vravnik odrinil, pristal v vodi, a zaman klical na pomoč.
Sodba bo predvidoma izrečena čez 14 dni. Predsednica sodnega senata Mateja Kamenšek Gornik je za 5. oktober napovedala zaključne besede strank, tem pa bo sledil še izrek sodbe. 
Deli s prijatelji