PREVARA

Pozor! Zlorabil bančne podatke, bodite previdni

Ponaredil je plačilno sredstvo – kako pa se lahko vi zaščitite pred krajo?
Fotografija: Na spletu bodite zelo previdni. FOTO: Grinvalds/Getty Images
Odpri galerijo
Na spletu bodite zelo previdni. FOTO: Grinvalds/Getty Images

Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 17. aprila, na Goriškem obravnavali sum kaznivega dejanja uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva.

image_alt
Lažna Tjaša prodaja vstopnice za koncerte in tekme, zlorabili tudi Dragićev poslovilni spektakel (FOTO)

Neznani storilec je pridobil zapis plačilne kartice oškodovanke in nato pridobljene podatke oz. ponarejeno plačilno kartico uporabil v plačilnem prometu z namenom, da si pridobi premoženjsko korist. V začetku tega tedna je opravil dva spletna nakupa v višini nekaj sto evrov. Okoliščine kaznivega dejanja policija še preiskuje, ni znano, kje in kdaj je podatke pridobil, tudi kako je do njih prišel, za zdaj ostaja uganka.

Obstaja nešteto zvijač

Internet je za kriminalce neznansko privlačen, saj z umetelnimi zvijačami in obljubami od vas dobijo dragoceno finančno informacijo. Prevare, v katerih nastopajo vaši, že zdavnaj pozabljeni in preminuli svojci ali nigerijski princi, še zdaleč niso več edino sredstvo za doseganje cilja.

image_alt
Andreja opozarja! Če ste dobili to sporočilo, vas poskušajo okrasti

»Spletni kriminalci postajajo čedalje bolj inovativni in čedalje teže jih je odkriti. Sodobni spletni prevaranti bodo storili vse, da se dokopljejo do vašega denarja in/ali vaših bančnih podatkov, pri tem pa so se pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge, od direktorja do romantičnega ljubimca,« opozarja Policija.

Goljufi se lahko izdajajo za uradnike in vas prelisičijo, da plačate lažni račun ali izvedete nepooblaščeno nakazilo s poslovnega bančnega računa. 

image_alt
Na spletu ne iščite med tistimi, ki ponujajo zgolj popolno postavo ali čudežna prehranska dopolnila

Slepar lahko trdi, da zastopa dobavitelja, ponudnika storitev, upnika ... Uporabi lahko kombinacijo pristopov: telefon, pismo, e-pošta in zahteva, da mu posredujete se bančne podrobnosti o plačilih. 

Obstajajo tudi lažna spletna mesta bank, za katera ne opazite, da niso legitimna, v katere ljudje vnesejo svoje podatke. Tudi na družbenih omrežjih zbirajo vaše podatke, zato jih tja vnesite čim manj, profil pa naj bo zaseben. Če tega niste vešči, prosite drugo osebo za pomoč. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije