BODITE PREVIDNI

Pod pretvezo sta jo okradla, oškodovana je za več tisoč evrov

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način.
Fotografija: Osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, imejte ves
čas pod nadzorom. FOTO: Cbck-christine, Getty Images
Odpri galerijo
Osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, imejte ves čas pod nadzorom. FOTO: Cbck-christine, Getty Images

Policisti PU Ljubljana so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena dopoldan v Hrastniku. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili gotovino in nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z osebnim avtom bele barve. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Vse več drznih tatvin – kako se zavarovati?

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo,« pravijo policisti.

Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočako, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije