BRUTALNO

FOTO: Po rdečem kartonu mu je zdrobil obraz

Objavljeno 31. maj 2019 17.13 | Posodobljeno 31. maj 2019 17.13 | Piše: Aleš Andlovič

Naser Kajtazi, ki je pred enim letom na tekmi 3. lige brutalno pretepel tekmeca, v kratkem na zatožno klop. Takoj pa je dobil najvišjo, petletno prepoved igranja.

Poškodovani Timotej Javornik FOTO: FB
MARIBOR – Včerajšnji pokalni finale med Mariborom in Olimpijo v Celju je še en dokaz, da nogometna igra preprosto privablja množice. Vsak gledalec na tekmi je hkrati trener ali vsaj sodnik in fuzbala brez komentiranja prekrškov, mejnih situacij in enajstmetrovk si ne znamo predstavljati.

image
Naser Kajtazi naj bi junija sedel na zatožno klop. FOTO: SC Greven 09
A tudi pri vseh emocijah, ki jih prinaša igra, je treba ohraniti meje zdravega okusa. Pa jih včasih niti igralci ne. To nazorno kaže primer danes 26-letnega Naserja Kajtazija.
 

Brca v glavo


Ni bilo navdušenca nad okroglim usnjem, ki pred domala natančno enim letom ni odkimaval z glavo, ko je prebiral novice iz Dobrovc. Majhen kraj, le nekaj kilometrov iz Maribora, je konec lanskega maja zaslovel po pretepu na tamkajšnjem nogometnem igrišču. Usodna je bila 87. minuta obračuna severne skupine tretje slovenske nogometne lige med domačimi Dobrovcami in Pohorjem iz Ruš.

Prodor gostujočega igralca Timoteja Javornika na sredini igrišča je Naser Kajtazi (takrat je nosil majico domačega nogometnega kluba) zaustavil s komolcem v glavo. Sodnik je več kot pravilno ocenil, da ga je treba zaradi grobosti z rdečim kartonom predčasno poslati pod prho.

image
Poškodovani Timotej Javornik FOTO: FB
Toda namesto da bi ponižno zapustil igrišče, je Kajtazi, ki je v svoji karieri nosil majico tako ptujske Drave, lendavske Nafte kot tudi več nemških in avstrijskih klubov, pristopil do na tleh ležečega Timija Javornika. Dodatne podrobnosti dogajanja na igrišču je opisal disciplinski sodnik Selim Alić: »Izključeni igralec (Naser Kajtazi, op. p.) ni odšel z igrišča, ampak je pristopil do nasprotnega igralca, ki je še vedno ležal na tleh in bil z obrazom obrnjen v tla. Na tleh ležečega nasprotnika je najprej s pestmi večkrat udaril po zatilju, nato pa ga je z nogo z vso močjo in brutalno brcnil v predel obraza. Šele zatem je odšel z igrišča. Nasprotnega igralca je tako poškodoval, da je močno krvavel iz nosu in ust. Poškodovanemu so takoj ponudili zdravniško pomoč, nakar je bil z reševalnim vozilom odpeljan v bolnišnico, kjer je bil takoj operiran, saj je dobil hujše telesne poškodbe. Po operativnem posegu je ostal na zdravljenju.«
 

Vložena obtožnica


Po treh dneh so Javornika spustili v domačo oskrbo, v zdravniško dokumentacijo pa zapisali, da je imel zlomljene obrazne kosti. Disciplinski sodnik je bil neizprosen in je Naserja Kajtazija kaznoval z najhujšo predpisano kaznijo.

Mnogi so pričakovali, da mu bo po opisanem ekscesu dosmrtno prepovedano kakršno koli delovanje v nogometu. A so se ušteli, saj je najvišja možna kazen po disciplinskem pravilniku bolj mila.

Disciplinski sodnik je Naserju Kajtaziju prepovedal delovanje v nogometu do 29. maja 2023.

»Igralcu se na podlagi 3. in 7. alineje 2. odstavka 9. člena in 1. odstavka 10. člena DP NZS izreka ukrep prepovedi nastopanja in prepovedi sodelovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih za dobo petih let, to je do 29. maja 2023,« je bil sklep, ki ga je bil primoran sprejeti disciplinski sodnik.

Dobrovčani so nemudoma ukrepali in dejanje Naserja Kajtazija ostro obsodili. Nemudoma so ga odstranili iz ekipe in mu odsvetovali gibanje v okviru športnega parka v upravljanju kluba. Da bo Naser Kajtazi nogometne čevlje lahko ponovno obul komaj čez štiri leta, pa ni edina kazen, ki ga čaka. Že kmalu po dogodku so incident začeli preiskovati mariborski policisti in pozneje so na okrožno državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo zoper njega. Slednje so nam potrdili na tožilstvu, kjer je okrožni državni tožilec Tilen Ivič pojasnil: »V tej zadevi smo 28. februarja letos vložili obtožnico zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.«

5 let zapora grozi Naserju Kajtaziju.

Izvedeli smo, da je obtožnica postala pravnomočna sredi aprila. A se je zadeva, tako Tilen Ivič, zapletla: »Z dopisom Okrožnega sodišča v Mariboru smo bili 16. maja obveščeni, da je bil predmetni spis odstopljen v reševanje Okrožnemu sodišču v Slovenj Gradcu.«

Predsednica slovenjgraškega sodišča Polona Čas nam je pojasnila, da so zadevo zoper obdolženega Naserja Kajtazija dobili v reševanje in da bo v kratkem razpisan predobravnavni narok. Nekdanjemu profesionalnemu nogometašu grozi od šestih mesecev pa vse do petih let zapora.
Deli s prijatelji