ZLORABA

Nekdanji direktorici grozi zapor

Po finančnih mahinacijah Klasje ostalo brez premoženja, delavci na cesti Zaključuje se sojenje nekdanjima večinskemu lastniku in direktorici
Fotografija: Kmalu bo znana usoda Tomaža Ročnika in Dragice Veršič. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Kmalu bo znana usoda Tomaža Ročnika in Dragice Veršič. FOTO: Špela Kuralt

CELJE – Sojenje nekdanjemu večinskemu lastniku Klasja Tomažu Ročniku in nekdanji direktorici Dragici Veršič (prej Murko) zaradi zlorabe položaja se zaključuje z maratonskimi sklepnimi besedami. Specializirana tožilka Mojca Petan Žura je zanje potrebovala več ur, dva dneva bo imela prihodnji teden na voljo obramba.

Celotna zgodba sega v leto 2007, ko je družba Klasje v enem samem dnevu ostala brez celotnega premoženja. Ročnik in Veršičeva sta namreč istega leta ustanovila družbo Millcom, ki je v enem samem dnevu pridobila 11,5 milijona evrov posojila, ta denar še v istem dnevu nakazala Klasju kot kupnino za vse premoženje, potem pa je Klasje še isti dan denar nakazalo nazaj kot avans za najem vsega tega premoženja. Tožilstvo obtoženima očita, da sta s tem zlorabila položaj in pridobila družbi Millcom veliko premoženjsko korist, hkrati pa oškodovala Klasje. To je aprila 2015 pristalo v stečaju.


Zadeva bi verjetno ostala skrita, če ne bi nekdanja predsednica nadzornega sveta Irena Stanka Čurin leta 2012 dobila na mizo dokumentacije, ki je razkrila potek posla. Vso zadevo je naznanila in v hišo so vkorakali kriminalisti. Tožilstvo obema očita še izstavljanje računov Millcoma Klasju za storitve, ki nikoli niso bile opravljene. Skupno je šlo za več kot 360.000 evrov, od tega je Ročnik na svoj račun iz Klasja dobil 40.000 in Veršičeva 10.000 evrov.

Tožilka je na koncu večurnega branja, ki ga je zaključila v slabih dveh delovnih dneh, za Ročnika zahtevala skupno štiri leta in dva meseca zapora ter plačilo 300 dnevnih zneskov, to je največ 300.000 evrov, višino dnevnega zneska namreč določi sodišče. Za Veršičevo je Petan Žurova zahtevala manj: »Čeprav je bila direktorica, torej storilka, so bila dejanja v korist podjetij Tomaža Ročnika. Oteževalna okoliščina je, da je to storila kot direktorica družbe, kjer je bilo 200 zaposlenih. Tudi zato bi morala skrbeti za Klasje, tako pa je poskrbela za izrazito korist za Millcom.« Za Veršičevo je zahtevala dve leti in osem mesecev zapora ter plačilo 100 dnevnih zneskov, kar pomeni da bo morala odšteti tja do 100.000 evrov.

Obramba ves čas trdi, prav tako oba obtožena, da so Klasju s prenosom lastništva hoteli le pomagati, saj naj bi družbi grozila denacionalizacija. Prav tako poudarjajo, da bi brez teh dejanj Klasje pristalo v stečaju že nekaj let prej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije