PAZNIKI PIJANČEVALI IN RAZBIJALI

Nakresani ječarji mahali s pištolami

Objavljeno 08. junij 2020 19.40 | Posodobljeno 08. junij 2020 19.40 | Piše: Lovro Kastelic

Divja zabava v arestu med epidemijo. Trem grozi odpoved, petim le opozorilo.

Zlorabi alkohola na delovnem mestu je sledila zloraba službenih predmetov. FOTO: guliver/Getty Images
Ko je prišlo pred dnevi v javnost, da so pazniki na Dobu pri Mirni 17. marca, v času najstrožjih ukrepov zaradi koronavirusa, huje kršili delovno disciplino, v nočni izmeni so namreč praznovali rojstni dan in v prostorih zapora divje popivali, je Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij o podrobnostih še naprej molčala. Da so se na dogodek sicer takoj odzvali, so povedali, ter v skladu z delovnopravno zakonodajo proti osmim zaposlenim že sprožili ustrezne postopke. Ker pa so omenjeni postopki še tekli, več informacij glede morebitnih sankcij tudi po več kot dveh mesecih še vedno niso mogli posredovati. To, da je dal vse skupaj nekdo v javnost, je pristojne gotovo močno presenetilo. Njihov tako zapozneli odziv pa je v marsikom sprožil vprašanje, ali gre res samo za golo pometanje pod preprogo.
image
ŠIPIć ROMAN Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije FOTO: Roman Šipić

V tem duhu nam je pripovedoval tudi sogovornik, ki je želel ostati anonimen: »Dovolj imam sprenevedanja vodstva slovenskih zaporov v zvezi s tem dogodkom. Težava je nastala, ker so vse pometli pod preprogo in delovali ves čas tajno, da ja ne bi kaj pricurljalo v javnost. Kaj se je zgodilo v usodni noči? Dežurni paznik je organiziral zabavo za rojstni dan, prisotnih je bilo menda 11 paznikov, prisoten je bil alkohol, sledilo je razgrajanje, celo zloraba službenega orožja, razbili so službeno vozilo. Pazniki so pijani hodili z orožjem po zaporu in kot rečeno pijani vozili, in še dobro, da se ni zgodila kakšna nesreča ali pa da ni kdo koga ustrelil. Pa saj so nekateri pazniki še naslednje jutro pijani ležali po pisarnah na Dobu.
Morilec policista obtožuje
Samo Tadin, na 30 let zapora pravnomočno obsojeni morilec policista Igorja Mauserja, poroča o nasilju policistov za zapahi. Varuhu za človekove pravice je pisal, da je 6. januarja letos poklical pravosodne policiste, tako da je pritisnil zvonec, ob tem pa še trikrat z dlanjo potolkel po vratih. Policisti pa naj bi ga ob prihodu v sobo napadli. »Stopil je do mene, prsa na prsa, zato sem stopil korak nazaj in se usedel na posteljo. Nato me je podrl, da sem se ulegel (noge sem imel na tleh), in mi s kolenom pritisnil na vrat, da me je začelo dušiti,« je zapisal Tadin. Varuh opozarja, da bi morali pazniki delovati pomirjevalno in da je nesprejemljivo, da pravosodni policisti uporabe prisilnih sredstev niso opisali v uradnih zaznamkih, kot tudi to, da zavod v času dogodka ni imel delujočega videonadzornega sistema, ki bi omogočil naknadno preverjanje dogajanja. Varuh je priporočil ustanovitev interne komisije, ki bi proučila vse okoliščine dogodka in pravilnost ravnanja zavoda. Tadina pa bremeni še eno nasilno dejanje zoper policiste; 21. januarja 2019 je v zaporu na Dobu s kuhinjskim nožem dvakrat zabodel pravosodnega policista. T. V.


Pijančevali so tisti, ki so že leta v sistemu in so dobri prijatelji z določenimi v vodstvu zavoda, tudi z generalnim direktorjem Bojanom Majcnom. In ja, čeprav gre za tako hude kršitve, zaradi katerih bi morali nemudoma ukrepati, so hoteli vse prikriti.«

Največji veseljaki ob službo

Zgodilo se je v času, ko so imeli v zaporu na Dobu več primerov okužb s koronavirusom. Kot je znano, sta se okužila dva obsojenca, eno okužbo pa so potrdili pri zunanjem sodelavcu. Zaradi česar so morali ne nazadnje izolirati 60 ljudi. Previdnost in profesionalnost zaposlenih bi morali biti zato na vrhuncu, pa nista bili.
URSIKS zavrača navedbe o neukrepanju
Z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) so nam sporočili: »Na URSIKS smo ugotovili neprimerno vedenje zaposlenih v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, zgodilo se je 17. marca 2020. Na dogodek smo se takoj odzvali v skladu z delovnopravno zakonodajo in zoper osem zaposlenih sprožili ustrezne postopke, zato v celoti zavračamo navedbe o neukrepanju. Ker pa so postopki trenutno še v teku, vam podrobnejših informacij glede dogodka ne moremo posredovati.« Ob tem dodajajo, da imajo ničelno toleranco do različnih odklonskih ravnanj njihovih zaposlenih. Pa še to: »Zaradi domnevnih kršitev delovnih obveznosti je bilo lani obravnavanih 17 javnih uslužbencev, izdanih pa 18 pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, enemu javnemu uslužbencu sta bili izdani dve opozorili. Enemu javnemu uslužbencu je bila pogodba o zaposlitvi izredno odpovedana, medtem ko rednih odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni bilo, prav tako ni bil uveden noben disciplinski postopek.«


O neprimernem vedenju in hudi kršitvi delovne discipline ni vedel nič niti predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk. Predsednik SDOS v ZPKZ Dob ga ni obvestil o tem, bržkone tudi on ni želel širiti vesti o sramotnem dogodku. Kljub temu se Verk ne strinja, da je šlo za pometanje pod preprogo, saj sta tako vodstvo ZPKZ Dob kot generalni direktor URSIKS takoj po dogodku ostro ukrepala. Izvedeli smo, da so bili kar osmim pravosodnim policistom izrečeni ukrepi, od izrednih odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov do izrečenih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.
Prisoten je bil alkohol, sledilo je razgrajanje, celo zloraba službenega orožja, razbili so službeno vozilo.


»Se pa zavedam, da bo v javnosti ta dogodek še dolgo negativno odmeval, saj bodo vsi videli zgolj težo kršitve, nihče pa pravosodnih policistov, ki se jim je zelo hudo in nedopustno zalomilo, saj so kar med službenim časom proslavili rojstni dan sodelavca, ki bi ga v drugih razmerah gotovo v kakšnem lokalu. Nikakor tudi nimam namena kogar koli opravičevati, a vendar za pravosodne policiste izvedo vsi, ko storijo kaj narobe, na drugi strani pa imamo pravosodnega policista iz ZPKZ Dob, ki je že več kot leto dni v bolniškem staležu, ker ga je trikrat zabodel zapornik, pa to nikogar ne zanima, zato ostaja v svoji stiski povsem sam. Oškodovani pravosodni policist tudi ni deležen ustrezne psihosocialne pomoči in odškodnine, ki bi ju sicer moral dobiti.«
11 paznikov si je privoščilo ekscesno zabavo.


Po Verkovih informacijah bodo vsaj trije ostali brez službe, preostalim pa je bilo izrečeno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, kar pomeni, da lahko izgubijo službo takoj, če bi v letu dni od izreka opozorila enako kršitev ponovili. Glede na to, se pridružuje tudi Frančišek Verk, da bodo nekateri zaradi silovitega veseljačenja ob službo, naj bo to resen opomin, da se kaj takšnega ne zgodi nikoli več. 
Deli s prijatelji