NI ŠE KONEC

Morilec se še bori za življenje

Štirinajst dni po tragediji v Klokočovniku preiskava še vedno ni zaključena. Marjan Gostenčnik je v bolnišnici, morilskega orodja pa še niso našli.
Fotografija: Marjeto so našli mrtvo v postelji. Fotografije: Mojca Marot
Odpri galerijo
Marjeto so našli mrtvo v postelji. Fotografije: Mojca Marot

KLOKOČOVNIK – Okolica hiše oziroma vikenda v Klokočovniku, kjer se je pred dobrimi štirinajstimi dnevi ponoči nad 62-letno ženo Marjeto Gostenčnik znesel njen enako star partner Marjan, je zavita v spokojen mir. Čeprav je tik ob vinskih trsih, ki so gosto posejani naokrog, dobro vidna lesena tablica z oznako hiša nebeškega miru, pa je očitno v njej prevladovalo vse drugo, samo miru ni bilo. Kaj natanko se je dogajalo usodne noči, celjski kriminalisti še vedno ne vedo natančno. Z osumljenim umora namreč ni mogoče opraviti pogovora. Dvainšestdesetletni moški, ki je umoril Gostenčnikovo z najmanj dvema močnima udarcema v predel glave, in to s topim predmetom, najverjetneje palico ali valjem, zagotovo pa ne s sekiro, a morilskega orodja niso našli, je namreč po dejanju hotel storiti samomor. Odpeljal se je v bližino železniške postaje v Poljčanah in se postavil pred vlak. Ta ga je zadel, a poškodbe zanj niso bile usodne na kraju samem. S helikopterjem so ga odpeljali v mariborski klinični center, kjer je ostal na zdravljenju. Po informacijah celjske policije je še vedno v kritičnem stanju.

Preiskava še ni končana.
Preiskava še ni končana.

 

Med spanjem

Da je bilo v omenjenem vikendu več nasilja kot miru, je mogoče sklepati iz pojasnila policije, da so Marjana Gostenčnika v preteklosti že obravnavali zaradi nasilništva. »Tudi nasilja v družini in leta 2016 je bil prav zaradi tega očitanega kaznivega dejanja obsojen na 11 mesecev zaporne kazni, s preizkusno dobo dveh let, kar pomeni, da bi se mu kazen iztekla novembra letos. Oškodovanka pa v zadnjih dveh letih nikoli ni prijavila, da bi bila žrtev nasilja v družini. Prav tako nismo ugotovili, da bi bil lahko za njeno smrt odgovoren kdor koli drug, razen njenega partnerja,« je dva dni po umoru, ko so kriminalisti še pregledovali bližnjo okolico vikenda, dejal Milan Vogrinec, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje. A morilskega orodja, ki je v kazenskih postopkih na sodišču običajno ključni dokaz za storitev kaznivega dejanja, niso našli. Najverjetneje je osumljeni Marjeto udaril po glavi z neznanim lesenim predmetom, morda tudi cevjo, ko je ta že spala, saj so jo tudi policisti našli v postelji, pokrito z odejo. Zelo verjetno bi zločin ostal skrit še kar nekaj časa, če se osumljeni ne bi postavil pred vlak in poskušal storiti samomora. Po tistem, ko so bili svojci obveščeni o tem, da je njihov oče poskušal storiti samomor, so ti začeli klicati po telefonu mamo, a se ta ni oglasila.

V nebeški hiši je tekla kri.
V nebeški hiši je tekla kri.

Nepredvidljiv

Iz Koroške, kjer sta pred tem živela žrtev in osumljeni, so se zato pripeljali v Klokočovnik, a naleteli na zaprta vrata. Slutnja, da se je zgodilo nekaj hudega, se je potrdila šele pozno zvečer, ko so ob asistenci policistov in kriminalistov le stopili v hišo. In v postelji zagledali ležati negibno oškodovanko. Preiskovalcem je bilo v hipu jasno, da je umrla nasilne smrti, poškodbe so bile zanjo usodne že po enem ali dveh močnih udarcih po glavi.
Kot so vedeli povedati nekateri sosedje, žrtve umora niso najbolje poznali. Marjeta Gostenčnik naj bi namreč v Slovenske Konjice iz Koroške prihajala zgolj občasno. Zato, da je svojemu krvniku kaj skuhala. Sosedje pa so se Gostenčniku že na daleč najraje izognili, saj je bil sila nepredvidljiv in prepirljiv. Prav zaradi ljubega miru naj bi se Marjeta in Marjan razšla. Marjan se je preselil v vikend, ki naj bi ga kupila že pred leti, Marjeta pa je iz Koroške vsake toliko prišla na obisk in mu kaj skuhala. Prav to je bilo zanjo, kot kaže, tudi usodno. In znova se je izkazalo, da je dobrota res sirota. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije