PRAVICA ZA ANDREJA-POIŠČIMO MORILCE

FOTO: Sinove morilce iščeta po facebooku

Šele dva meseca po najdbi trupla Andreja Bajžlja kraj zavarovali s policijskimi trakovi. Starši ustanovili stran Pravica za Andreja – poiščimo morilce.
Fotografija: Slovo od Andreja
Odpri galerijo
Slovo od Andreja

LJUBLJANA – »Spoštovana oba, resnično zelo sočustvujem z vama ob vajini izgubi sina. Nepojmljivo. Moj koncept policista je, da je pravičen, pogumen, da pravilno presoja, je pošten in dovzeten za spoznavanje. Zato bom naredila vse, da boste prejeli vsa potrebna pojasnila. Hvala za podporo. Lepo vaju pozdravljam,« je na e-mail, v katerem so se starši umrlega Andreja Bajžlja zahvalili za sestanek, odgovorila direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar.
Policisti so šele 27. oktobra na kraju najdbe trupla potegnili policijski trak. FOTOgrafije: Družinski arhiv
Policisti so šele 27. oktobra na kraju najdbe trupla potegnili policijski trak. FOTOgrafije: Družinski arhiv


A niti ta sestanek ni prinesel nič novega v preiskavi oziroma razčiščevanju okoliščin smrti njunega sina, 32-letnega Andreja iz Ljubljane, ki so ga po tistem, ko se na praznik Marijinega vnebovzetja ni vrnil domov, policiji prijavili kot pogrešanega.

»Petnajstega avgusta je prišel domov, maja se je namreč preselil, mi v naročje posadil svojo psičko Metko, brez katere sicer nikamor ne gre, in dejal, da mi bo vse pozneje povedal, ko jo pride iskat. Odšel je do garaže, iz nje vzel kanto za bencin in se odpeljal. Ker se ni vrnil, sem poklicala njegovo prijateljico iz Medvod, pri kateri je Andrej živel od maja, ta ga je poklicala in rekel ji je, da gre samo še po psičko in da potem pride. Z možem sva šla spat, naslednji dan pa sva s to prijateljico ugotovili, da ni prišel domov. Poklicala sem ga na mobitel, a je bil nedosegljiv. Zvečer ob 23. uri sem ga prijavila kot pogrešanega,« razlaga Andrejeva mama Lidija Bajželj.
 

Dve uri čakali policiste


Andrej je imel v preteklosti težave z zasvojenostjo z mamili. »Ker sem mu postavila ultimat, se je odselil. A res se je trudil, v zadnjem času se zagotovo ni drogiral, bil je v Srbiji na odvajanju. Bil je dečko za vse, vse je znal popraviti, narediti vse, česar se je lotil. Poleg tega je prodajal Kralje ulice, zelo je bil priljubljen, vsi so ga imeli radi,« razlagajo obupani starši, ki so prepričani, da policisti okoliščin njegove smrti niso preiskali tako, kot bi morali.


»Vsi so trdili, da je bil prevelik odmerek, tudi zdravnica, ki je prišla na kraj dogodka – mimogrede, da smo lahko pridobili izpiske bazne postaje, smo izrazili sum, da je morda šlo za samomor, čeprav sem prepričana, da tega ni storil –, je takoj zamahnila z roko in rekla, da se je predoziral. Ni bilo ne tožilca ne preiskovalnega sodnika. A moj sin se je bal za svoje zdravje, redno je hodil k zdravniku. Ko so ga pregledali in odpeljali na sanitarno obdukcijo, so rekli, da naj odpeljeva avto,« razlaga mama, medtem ko njen mož podrobno opiše, kako je sam našel njegovo razpadajoče truplo na območju Rakove jelše in da sta kar dve uri čakala policiste, da so prišli na kraj dogodka.
 

Ni bil pod vplivom mamil


»Okolica kaznivega dejanja policistov sploh ni zanimala, preiskovali so tako, da v avtu niso našli bančne izkaznice, niti potnega lista, računa s Petrola, to sem našla jaz,« je ogorčena mama. V avtu ni bilo kante za bencin, ki jo je vzel s seboj, kar se vidi na kameri. Na desni roki ni imel več usnjene zapestnice. Sedel je bos brez natikačev. Voznikova vrata so bila deloma zaprta, šipa do konca odprta, gretje do konca vključeno. V avtu je bil test nosečnosti.
Sinov avto so starši po navodilih policije odpeljali s kraja tragedije, ne da bi policisti preiskali kraj dogodka.
Sinov avto so starši po navodilih policije odpeljali s kraja tragedije, ne da bi policisti preiskali kraj dogodka.

Pri sebi ni imel dokumentov, čeprav jih ima vedno s seboj. Ni bilo mobilnega telefona. V njegovi denarnici je bila tuja zdravstvena izkaznica na ime A. T. V denarnici je imel kartico Slovenskih železnic, ki ni bila njegova. Na sebi ni imel očal, ki jih je uporabljal za vožnjo. To je le nekaj dejstev, do katerih so se dokopali sami starši. Zahtevala sta sodno obdukcijo, a opravljena je bila le sanitarna, pa še to, poudarjajo starši, je šlo tako ekspresno, da je bilo truplo drugi dan ob 10. uri že na Žalah. Čeprav le sanitarna, poudarjata, pa ta vendar dokazuje to, kar trdijo starši: Andrej ni bil pod vplivom mamil.


»Čeprav je obdukcija pokazala, da v telesu ni imel psihoaktivnih snovi, so nas na sestanku na policiji prepričevali, da mu je odpovedalo srce, da je to overdose s kokainom, da je na brizgalki njegov odtis, čeprav to v obdukcijski listi ne piše …« navaja mama.

»Nihče, ki ga je poznal, ne verjame, da bi se ubil, midva pa si samo želiva izvedeti, zakaj je moral Andrej umreti. Telefona niso našli, čeprav se je ta premikal, ko je bil Andrej že mrtev. Ko je mož premaknil avto, je bilo pod njim sveže pogorišče. Vse to policistov ni zanimalo,« razlagajo starši, ki so se glede dela policistov pritožili. To nam je že pred časom potrdil tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Tomaž Tomaževic.


Kot je zapisal, je »policija v konkretnem primeru prejela pritožbo zoper delo policije«, pritožbeni postopek pa še ni končan. Kriminalisti PU Ljubljana sicer v zvezi z Andrejevo smrtjo preiskujejo sum kaznivega dejanja uboja in kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije