NIČ UKRADENO

Za dva vloma devet let zapora

Edhem Dedić se je na sveti večer spravljal nad avte pred cerkvijo. Pri tem ga je zgrabil policist Matej Škulj, ki je leta 2003 rešil življenje 18-letnici.
Fotografija: Parkirišče pri cerkvi, kjer je Dedić vlomil v avtomobila. FOTO: MARKO FEIST
Odpri galerijo
Parkirišče pri cerkvi, kjer je Dedić vlomil v avtomobila. FOTO: MARKO FEIST

LJUBLJANA – Za dva vloma v avtomobila, pri čemer ni bilo nič ukradeno, devet let zapora? Ta pa bi bila kar malce prehuda. Vendar ni tako, če imamo opravka s starim znancem policistov in sodnij, 59-letnim Edhemom Dedićem. Možakar, ki je na seznamu izbrisanih in zato od države dobiva odškodnino, se namreč že leta preživlja z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj, pri tem poslu pa ni ravno mojster, saj ga običajno ulovijo lovci na zločince. Tako se je zgodilo tudi na zadnji predbožični večer, ko ga je pri rakovniški cerkvi v svojem prostem času prijel višji policist OKC PU Ljubljana Matej Škulj.

Obljublja, da bo priden

Ta je bil leta 2003 odlikovan z znakom za hrabro dejanje. »V okolici Črnega Vrha nad Idrijo je avtomobil na osamljenem gozdnatem predelu prek previsa oziroma slapu odletel v tolmun. Bilo je zelo hladno, naletaval je sneg. Eden od potnikov je izplaval sam, oskrbeli so ga reševalci. V avtu pod vodo pa sem zagledal čevlje. Šel sem v vodo in iz njega izvlekel 18-letno
Policist Škulj je bil na sprehodu z družino, ko je zaslišal razbijanje šip. FOTO: MARKO FEIST
Policist Škulj je bil na sprehodu z družino, ko je zaslišal razbijanje šip. FOTO: MARKO FEIST
dekle. Oživljal sem jo do prihoda reševalcev,« se je po decembrski prigodi na parkirišču pred cerkvijo spominjal Škulj.
In kaj se je zgodilo na večer, ko so bili ljudje pri maši, nepridipravi pa so se spravili na avtomobila dveh od njih? »Odreagiral sem, kot bi po moje vsakdo od nas. Zaslišal sem tresk razbijanja šipe, potem pa poklicna žilica, intuicija ali deformacija, če hočete. Že ko slišiš tak zvok, veš, da nekaj ne štima. Zagledal sem dva moška v temnem, stekel sem za enim ter ga prijel.« In ga pridržal do prihoda uniformiranih kolegov.

Dedić je tako znova padel v roke policistov. V preiskavi se je izkazalo, da ga je okrog pol sedmih zvečer skupaj z Božidarjem Đukićem na kraj dogodka pripeljal Jovica Tomović. Dedić se je z železno palico najprej spravil na volva V70 in razbil zadnje levo steklo, nato pa še na mercedesa B 180d, tudi pri tem je nastradalo zadnje levo steklo. Ker v vozilih ni našel vrednejših predmetov, je dejanje ostalo pri poskusu velike tatvine.

Dediću ni preostalo drugega, kot da greh prizna, in spričo tega, ker se je v zadnjih dveh desetletjih njegov kazenski list zelo odebelil, bi ga tudi le stežka zanikal. Je pa že v preiskavi opral krivde Đukića in Tomovića, češ da z vlomi nista imela opravka. Tudi na predobravnavnem naroku pred okrožno kazensko sodnico Majo Povhe je krivdo priznal, čeprav gre le težko verjeti njegovi obljubi, da potem ko se znajde na prostosti, kaznivih dejanj ne bo več izvrševal.

Sploh ne bi smel biti na prostosti

Specialni povratnik na lanski božični večer sploh ne bi smel biti na prostosti, zaradi premoženjskih deliktov je bil namreč že obsojen na osem let in pet mesecev zapora, decembra 2016 pa so ga pogojno izpustili. Samo v zadnjih dveh letih so ga obravnavali zaradi kopice kaznivih dejanj velike tatvine: po eno naj bi zagrešil na območju PP Kranjska Gora in PP Vič, po dve na PP Šiška, za več kaznivih dejanj velike tatvine so ga obravnavali vrhniški policisti in njihovi kolegi iz PP Bežigrad. Lani je bil obsojen na kazen pogojnega zapora, za katero mu preizkusna doba poteče šele leta 2023. Zdaj je imel srečo, da mu te pogojke niso preklicali oziroma prišteli k zaporni kazni.
Ko je prijel vlomilca, je Škulj poklical kolege. FOTO: MARKO FEIST
Ko je prijel vlomilca, je Škulj poklical kolege. FOTO: MARKO FEIST

Njegov odvetnik Bojan Celar in tožilka Petra Vugrinec sta se dogovorila, da ga bo po priznanju krivde zaradi vloma v avtomobila pri rakovniški cerkvi doletela kazen osem mesecev zapora, po združitvi z doslej pravnomočno prisojenimi mu osmimi leti in petimi meseci zapora je to enotna kazen devet let zapora. Zajeten del je je sicer pred pogojnim odpustom že odslužil, od konca decembra pa je v priporu.

In kakšna usoda je doletela grešnika, ki sta bila ravno tako obtožena kaznivega dejanja poskusa velike tatvine v sostorilstvu? Tudi Đukić je krivdo priznal, ker pa je bila njegova vloga pri vlomih veliko manjša od Dedićeve (med vlamljanjem naj bi namreč le pazil, da Dedića kdo ne vidi), ga je doletela kazen šestih mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let. Niti njegov kazenski list sicer ni nepopisan. Tomoviću pa ni prišlo niti na misel, da bi vpletenost v kaznivo dejanje priznaval; trdi namreč, da ga je tistega popoldneva Đukić povabil na pijačo na Fužine, tam pa ga je zaprosil, ali ju z Dedićem odpelje na Rudnik. To je tudi storil, o tem, kakšne načrte sta imela, naj se mu ne bi niti sanjalo. 
Zagrožena kazen za veliko tatvino je do pet let zapora. FOTO: LEON VIDIC
Zagrožena kazen za veliko tatvino je do pet let zapora. FOTO: LEON VIDIC

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije