V eni uri dvakrat oropan

Mirnes K. pravi, da ga je po žuru napadel Rom, malo pozneje pa še drugi. Obramba oškodovanca opozarja, da je zgodba za lase privlečena.
Fotografija: Domnevna roparja so po prijetju poslali na hladno. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Domnevna roparja so po prijetju poslali na hladno. FOTO: Guliver/getty Images

Najbrž ne bo preprosto priti do dna vsemu dogajanju v petek, v noči na 7. december lani, v Kočevju, ko je bila prireditev v Kulturnem centru Kočevje (KCK) na Trgu zbora odposlancev. Na žuru je bil tudi Mirnes K., za katerega pa se noč ni dobro končala. Naslednjega dne je namreč prikorakal na kočevsko policijo z razbitim nosom in odkrušenimi zobmi ter povedal, da je bil ponoči oropan. In to ne enkrat, temveč v razmaku ene ure kar dvakrat! Opravljal je prepoznavo in policija je prišla na sled kočevskima Romoma, domnevnima roparjema, po zaslišanju so ju vtaknili v pripor.
Potem ko naj bi Mirnesu že prvi ropar pobral 50 evrov, naj bi jih drugi našel še 20. FOTO: Jože Suhadolnik
Potem ko naj bi Mirnesu že prvi ropar pobral 50 evrov, naj bi jih drugi našel še 20. FOTO: Jože Suhadolnik

V prvi polovici aprila bi se moralo začeti sojenje 21-letnemu Alenu Zupancu in 18-letnemu Marjanu Grmu, vendar je to zaradi trenutnih razmer, ko obravnave zaradi koronavirusa odpadajo, še negotovo.
V obtožnici sta torej opisana dva ropa istega človeka, ki naj bi se zgodila neodvisno drug od drugega v razmaku ene ure in nekaj ulic narazen, kar je samo po sebi nenavadno, meni Grmov zagovornik, odvetnik Marko Rajčevič Lah.

Odvetnik je že v pritožbi na sklep o priporu opozarjal, da je skoraj edini dokaz, ki bremeni oba obdolženca, izjava oškodovanca, ki pa je po njegovem skrajno nenavadna in temelji na zgodbi, da ga je najprej napadel in oropal prvi storilec, in sicer Zupanc (tega brani odvetnik Robert Čebular), ki ga je udaril v glavo, na tleh ležečega pa nabrcal v rebra ter mu pobral ves denar iz denarnice; nato pa je Mirnes K. še eno uro hodil po Kočevju, dokler ga ni napadel in oropal še Grm, ki naj bi ga udaril ter mu razbil nos ter poškodoval zobe in vzel še 20 evrov, ki naj bi jih imel v žepu hlač.
 

Roparju najprej častil rundo


Prvega roparja naj bi Mirnes sicer srečal že v KCK, Zupancu in njegovemu dekletu Sari D. naj bi tudi častil zadnjo rundo. Po prireditvi je odšel proti bližnji trgovini Nama, z njim pa sta odšla Sara D. in Zupanc, ki naj bi ga torej napadel ter mu pobral denarnico s 50 evri. Mirnes je roparja celo prosil, naj mu vrne vsaj dokumente, in Zupanc naj bi vzel bankovec za 50 evrov, denarnico pa pustil pri piceriji Gajba. Ko je dobil nazaj denarnico, naj bi se napotil proti pekarni, med potjo pa srečal Marjana Grma. Ta se je menda ponudil, da ga bo pospremil, nato pa ga je oropal še on. Za nameček naj bi bil pri tem prisoten še brat Alena Zupanca Leon, ki pa se ni vmešaval.

Mirnes sicer trdi, da je imel tistega večera s seboj 110 evrov, a je 40 evrov, ko so mu ob plačevanju vrnili preostanek, dal v žepe, v denarnici pa pustil 50 evrov. Zagovorniku Rajčeviču Lahu se zdi nelogično, da bi oškodovanec del denarja hranil v denarnici, del pa v žepu. Pravzaprav se mu zdi sumljiva celotna zgodba, opis dogajanja pa je po njegovih besedah »skrajno neživljenjski, neverjeten in delno tudi nerazumljiv oziroma sam s sabo v nasprotju«. Po mnenju obrambe je skrajno neverjetno, da bi isto osebo v isti noči, vendar v različnem času in na različnih krajih, pretepla in oropala dva različna storilca. Precej bolj verjetna je po njegovem mnenju možnost, da je oškodovanec ves denar izgubil že ob prvem ropu, če je sploh bil oropan.

Nelogično je po mnenju odvetnika tudi to, da Mirnes po prvem ropu ni odšel na policijo, temveč je mirno še naprej vsaj eno uro pohajal po centru Kočevja in si hotel kupiti kaj za pod zob v pekarni, in tako naletel na drugega roparja. Na policijo je nato odšel šele dopoldne naslednjega dne. Tam pa menda ni znal povedati niti tega, katere poškodbe mu je povzročil prvi napadalec in katere drugi. Šele med preiskavo naj bi povedal, da mu je nos in zobe razbil Grm.
 

Zmeden, pijan in krvav


Marjan Grm naj bi med preiskavo trdil, da se oškodovanca ni niti dotaknil, kaj šele, da bi mu vzel 20 evrov. Povedal je, da je res okrog treh zjutraj srečal Mirnesa, kako je čisto zmeden, pijan in s krvavim nosom taval po Kočevju. Ker se poznata, sta se pogovarjala in skupaj spila še eno pivo, oškodovanca pa se menda ni niti dotaknil. Grm naj bi imel na rokah poškodbe, ki naj bi bile posledica tega, da je tepel Mirnesa. A Grm naj bi se po opozorilih obrambe tisti večer stepel že prej, pretep pa je videlo več oseb. Pred ropom je, kot je opozorila obramba, namreč enkrat ali dvakrat s pestjo v obraz udaril Edija B., sploh pa poškodbe po mnenju odvetnika niso takšne narave, da bi jih lahko povezali s pretepom.

Prav incident z Edijem B. je sicer delni razlog, da se je Grm znašel v priporu, kjer je zaradi ponovitvene nevarnosti. Sodišče je namreč poudarilo, da je pred ropom pretepel še eno osebo. A obramba je opozorila, da je šlo za »hiter in ne posebno grob pretep med mladeničema, ki ga policija obravnava le kot prekršek«. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije