Usodo izzival 180 na uro

Letos na območju PU Nova Gorica umrl en motorist. Manj je bilo voznikov, zdaj že ugotavljajo kršitve.
Fotografija: Vijugaste posoške ceste so mamljive za motoriste. FOTO: Blaž Močnik
Odpri galerijo
Vijugaste posoške ceste so mamljive za motoriste. FOTO: Blaž Močnik

Lani smo pogosto poročali o motorističnih nesrečah v Posočju. In da ne bi bilo tudi letos tako, policisti od 29. junija do 12. julija skupaj z agencijo za varnost prometa več pozornosti posvečajo tej problematiki. Aktualno je varnost cestnega prometa na območju PU Nova Gorica po besedah tiskovnega predstavnika Deana Božnika sicer v pozitivnem trendu. Od 1. januarja do 28. junija je umrl en motorist, in sicer italijanski državljan, v Goriških brdih. Večina nesreč enoslednih vozil se je zgodila v Vipavski dolini (18), v Zgornjem Posočju pa so se zgodile le tri. »Gre za bistveno izboljšanje prometno-varnostne situacije na tem območju, saj smo v enakem lanskem obdobju beležili kar 23 prometnih nesreč enoslednih motornih vozil v občinah Bovec in Kobarid, 6 v občini Tolmin (letos 1) in 9 v občini Idrija (letos nobene),« je povedal.

Pandemija in vreme

Ugodne statistike sicer ne gre pripisati drugačnemu obnašanju na cesti. Policisti ocenjujejo, da je k pozitivnemu trendu pripomoglo predvsem obdobje za zajezitev pandemije covida-19, saj je bil cestni promet zaradi znanih ukrepov vsaj mesec in pol zmanjšan na minimum, v maju in juniju letos pa je k manjšemu številu voznikov motornih koles in mopedistov na cestah, zlasti v Zgornjem Posočju, pripomoglo vremensko nestanovitno obdobje s pogostimi padavinami. Zaradi tega je bilo tudi zelo zmanjšano število tujih in domačih gostov.

Policisti so že minuli konec tedna izvajali poostren nadzor in ugotovili 15 kršitev voznikov motornih koles, 5 neupoštevanj talnih označb oziroma nepravilnega prehitevanja, 7 pa je bilo prekoračitev hitrosti. »Izstopajoča prekoračitev hitrosti v Zgornjem Posočju je bila vožnja voznika motornega kolesa 180 kilometrov na uro zunaj naselja, drugi kršitelj pa je vozil 144 kilometrov na uro. V naselju pa je bila najvišja izmerjena hitrost kršitelja, voznika motornega kolesa, 81 kilometrov na uro,« je povedal Božnik.
Glede na ugotovitve bodo policisti nadzor poostrili tudi prihajajoči konec tedna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije