STATISTIKA

Nižja hitrost, manj mrtvih

V prvih treh mesecih je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo že devet ljudi. Največ nesreč v zadnjih petih letih so povzročili vozniki, stari od 25 do 34.
Fotografija: Policija na več kot 600 lokacijah po Sloveniji izvaja poostrene nadzore meritev hitrosti. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Policija na več kot 600 lokacijah po Sloveniji izvaja poostrene nadzore meritev hitrosti. FOTO: Policija

LJUBLJANA – Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo aprila izvaja nacionalno preventivno akcijo Hitrost. Ponovili jo bodo še poleti, junija in avgusta. Aktivnosti agencije so usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, policija pa na več kot 600 lokacijah po državi izvaja poostrene nadzore meritev hitrosti.

Počasneje je varneje

V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo devet ljudi, enako kot v letih 2018 in 2017. Lani je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 37 ljudi od skupaj 91 žrtev, kar je sicer 20-odstotno izboljšanje glede na 2017. (46 umrlih). Po podatkih znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, bi se število mrtvih na naših cestah letno lahko znižalo za sedem, če bi povprečno hitrost znižali za dva odstotka.


V obdobju zadnjih petih let so povzročitelji iz starostne skupine od 25 do 34 let povzročili največ prometnih nesreč, sledi starostna skupina med 18. in 24. letom. Delež povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je v starosti od 18 do 34 let z 39 v letu 2014 povečal na kar 56 odstotkov v letu 2018. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so vozniki osebnih avtomobilov, lani jih je bilo kar 2439. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije