ILEGALCI

Ilegalce so strpali v prtljažnike

Glavni organizator tihotapljenja ilegalcev Jeton Zumeri v priporu zaradi nasilništva in orožja.
Fotografija: V torbi je bilo kar 13 kilogramov heroina. FOTO: Pu Novo Mesto
Odpri galerijo
V torbi je bilo kar 13 kilogramov heroina. FOTO: Pu Novo Mesto

DOBOVA – Tihotapljenje ilegalnih migrantov na območju Posavja, Bele krajine in Dolenjske cveti. Samo letos so policisti na tem območju prijeli 86 tihotapcev, ki so poskušali nezakonito spraviti čez mejo več kot 530 tujcev. Da se s prevozi na območju Posavja ukvarja dobro utečena kriminalna združba, so kriminalisti zaznali že prejšnjo jesen, delovala pa je tako, da so ilegalce čez mejni prehod vozili kar v prtljažnikih osebnih vozil.
France Božičnik je predstavil podrobnosti preiskave. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
France Božičnik je predstavil podrobnosti preiskave. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Ocenjujemo, da je kriminalna združba v daljšem časovnem obdobju izvršila najmanj 30 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države. Skupno je bilo ovadenih 11 osumljencev, stari so od 25 do 30 let, večina je doma iz Posavja, eden pa je iz Izole,« je na novinarski konferenci povedal prvi mož kriminalistov sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik in dodal, da so konec septembra opravili sedem hišnih preiskav ter našli in zasedli predmete, pomembne za dokazovanje kaznivih dejanj, kot so telefoni in sim-kartice, manjše količine droge, predvsem konoplje, in različne tablete, zasegli so tudi pištolo.

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bil glavni organizator kriminalne združbe Jeton Zumeri iz okolice Krškega, ki je v priporu od konca junija, za zapahi pa je pristal zaradi nasilništva in orožja, zasegli naj bi mu namreč več kosov orožja, tudi pištolo škorpijon, ustrahoval pa naj bi nekdanjega tasta in tudi nekdanje dekle. Pred tremi leti je bil Zumeri na Hrvaškem že obsojen zaradi tihotapljenja ljudi.

Tudi preostale člane združbe so policisti že večkrat obravnavali za različna premoženjska in nasilna kazniva dejanja in zaradi droge, nekateri so bili že obsojeni. Sicer pa so kriminalisti ugotovili, da je bila cena prevoza posameznega tujca od 300 do 400 evrov. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do pet let in denarna kazen, če pa je dejanje storjeno v združbi in če je ogroženo življenje ljudi, je kazen lahko še za tri leta višja. Policisti so že naleteli na kombije, v katerih se je gnetlo 40 ilegalcev, pa na terensko vozilo, v katerem je bilo 15 prebežnikov, za volanom pa so bili celo pijani vozniki, v takšnih primerih je resno ogroženo življenje ljudi, ki jih prevažajo.


So pa v Dobovi pred dnevi, bil je 12. oktober, nekaj pred polnočjo na izrednem potniškem vlaku, ki je vozil na relaciji Turčija–Avstrija, zasegli eno največjih pošiljk droge zadnjih let. V vagonu, ki ga sicer uporablja spremljevalno osebje, so našli potovalno torbo, v njej pa 26 zavitkov heroina v bruto teži 13,3 kilograma in eno vrečko konoplje, bilo je je za dobrega pol kilograma. Torba je bila last 35-letnega Srba, zaposlenega v gospodarski družbi prevoznika Optima express.

»Ocenjujemo, da znaša vrednost zaseženega heroina več kot 1,33 milijona evrov, glede na to, da je šlo za izjemno čist heroin, pa bi lahko volumen pred prodajo na drobno povečali za štirikrat. Cena heroina je sicer odvisna od kakovosti, na območju Slovenije dosega od 22.000 do 25.000 evrov za kilogram, gram heroina pa stane od 30 do 50 evrov,« je povedal Božičnik. Droga naj bi bila namenjena na avstrijski trg. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije