TRAGIČNO

Deblo je Dominika (41) stisnilo, ni mu bilo pomoči

Objavljeno 19. avgust 2019 16.05 | Posodobljeno 19. avgust 2019 16.05 | Piše: Milan Glavonjić

41-letni Dominik Gorjup je v petek na Ribniškem podiral drevesa. Prostovoljni gasilci mu niso mogli več pomagati.

Reševalci so lahko le potrdili tragični izid nesreče.
RIBNICA – Naselje Gorenje Podpoljane v ribniški občini, eno najmanjših v deželi suhe robe, s hišami štirih družin, je od petka zavito v črno. Po sončnem dnevu, ko so vaščani hiteli s poljskimi opravili, je v zgodnjem večeru umrl 41-letni Dominik Gorjup.
image
Gorenje Podpoljane so se ovile v črnino. FOTOGRAFIJI: Milan Glavonjić

Kmalu po 19. uri je njegov prijatelj, ki naj bi nedaleč stran nalagal drva, s tresočim se glasom Gorjupovi partnerici in mami povedal, da je Dominika pri spravilu lesa v mešanem gozdu okoli 500 metrov nad vasjo stisnilo deblo in da je z njim zelo hudo. Kako se je na sicer takšnih del vajenega gospodarja zrušilo drevo, v šoku ni mogel povedati.

Po klicu so na kraj nesreče kmalu pridrveli gasilci PGD Velike Poljane, Dolnje Retje in Ribnica. » Bilo je hudo. Tehnika in oprema, ki jo ob naravnih nesrečah uporabljamo, tokrat nista bili potrebni. Le znanje pri oživljanju ponesrečenega je štelo,« je skrušen dejal eden od gasilcev. Takoj so se lotili reanimacije, vendar ta na žalost ni bila uspešna. Poškodba je bila namreč tako huda, da je Dominik umrl na kraju nesreče, kar so ob prihodu potrdili tudi reševalci NMP Ribnica.

Ponesrečeni je bil sedem let zaposlen pri podjetju Komunala Ribnica, sprva kot smetar, pozneje je pomagal pri drugih opravilih tudi kot šofer, nazadnje traktorja. »Poznamo ga kot zelo pridnega in vestnega delavca. Bil je odličen mož, spoštovan v kolektivu,« je povedal Bojan Trdan, direktor Komunale, tudi njega je dogodek zelo prizadel.
Poznamo ga kot zelo pridnega in vestnega delavca. Bil je odličen mož, spoštovan v kolektivu.


Lani so se pri spravilu lesa ali delu v gozdu na bližnjem Kočevskem smrtno poškodovali štirje zelo izkušeni delavci. Med njimi dva upokojenca, ki sta vso delovno dobo preživela pri podiranju hlodov. Žal so nesreče – kljub upoštevanju vseh navodil, kako ravnati pri zahtevnem delu v gozdu – neizogibne.

Vse so se, tako kot zadnja na Ribniškem, zgodile v popoldanskih urah, ko so bili delavci verjetno že utrujeni, takrat je zagotovo popustila njihova zbranost, izkušnje sekačev, ki so vso delovno dobo pustili v podiranju dreves, pač pri tem ne pomagajo veliko. 
Deli s prijatelji