POVRATNIKA

Bolgara po Sloveniji vlamljala v bankomate

Grozi jima do pet let zapora.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: arhiv S. N.
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: arhiv S. N.

LJUBLJANA – Pretekli konec tedna so policisti policijske postaje Medvode na Celovški cesti v Šentvidu prijeli državljana Bolgarije, ki sta na območju celotne Slovenije sistematično izvrševala vlome v bankomate na način t. i. cashtrappinga. Gre za napade na bankomate z ustreznim orodjem. V teh primerih storilci poškodujejo vratca bankomata in s silo odtujijo gotovino.

Hitro prijeta, škoda omejena

Nadaljnji postopek so prevzeli kriminalisti SKP PU Ljubljana in osumljencema odredili pridržanje. Izvedli so preiskavo osebnega vozila, ki sta ga uporabljala v času izvrševanja kaznivih dejanj, z namenom zagotavljanja dokazov za nadaljnji kazenski postopek. Zasegli so jima več plačilnih kartic, namenjenih za nadaljnjo kriminalno dejavnost, različne predmete, ki sta jih uporabljala pri vlamljanju v bankomate, ter okoli 120 bankovcev po 50 evrov. V konkretnem primeru je protipravna premoženjska korist razmeroma majhna, a sta bila zaradi usklajenega delovanja več enot policije in procesnega centra Bankart storilca hitro prijeta, ob tem pa zasežene kartice in druga sredstva za nadaljnjo kriminalno dejavnost. V nasprotnem primeru bi lahko bilo oškodovanje tako v Sloveniji kot tudi v tujini veliko večje.

Stara znanca policije

Po izvedenem predkazenskem postopku sta bila privedena pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Ljubljani, ki jima je po zaslišanju odredil pripor. Zaradi izvršitve vsaj štirih kaznivih dejanj velike tatvine jima grozi do pet let zapora.

Osumljenca sta povratnika, ki sta bila že večkrat obravnavana za različna premoženjska kazniva dejanja tako v Sloveniji kot tudi v več drugih državah. Prek mednarodnega policijskega sodelovanja so policisti o kaznivih dejanjih obvestili tudi vse države članice Europola, v katerih bi osumljena v tem obdobju lahko izvrševala istovrstna kazniva dejanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije