PO BRUTALNEM UMORU

Bosta otroka Gašperja Tiča preganjala očetovega morilca?

Objavljeno 12. oktober 2019 11.31 | Posodobljeno 12. oktober 2019 11.31 | Piše: Boštjan Celec

Ni še znano, ali bosta sinova Gašperja Tiča vložila tožbo. Igralčevi starši Stefana Cakića ne bodo tožili.

V tujski legiji prav veliko ni mogel zaslužiti. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Da je brezposelni ekonomski tehnik brez premoženja, je na začetku lanskega leta pojasnil tedaj 21-letni Stefan Cakić, ko je na kazenski sodniji zavrnil priznanje krivde za uboj 44-letnega gledališkega igralca Gašperja Tiča.

image
Eden najpriljubljenejših slovenskih igralcev je umrl 18. junija 2017. FOTO: IGOR MALI

»Priznam, da sem jaz s tistim nožem, ki sem ga pozneje izročil policistom, prizadejal poškodbe gospodu Tiču. Ne morem pa priznati krivde, ker bi to pomenilo, da sem si želel, da umre.«

Brezposelni Cakić v svojem kratkem življenju niti ni imel priložnosti, da bi kaj dosti zaslužil, nekaj časa je bil mladinski nogometni vratar, komaj je postal polnoleten, pa je nekaj časa preživel v tujski legiji, katere pripadniki pa naj bi prejemali precej borno plačo. Zato se je že od vsega začetka postavljalo vprašanje, ali je za oškodovance od njega sploh smiselno zahtevati odškodnino. Vse bolj kaže na to, da je niti ne bodo.

Okrožnega kazenskega postopka so se sicer udeleževali pooblaščenci Tičevih svojcev, odvetniki David Sluga, Mojca Furlan in Petruša Jager. V tem postopku premoženjskopravnega zahtevka niso priglasili, slišati je bilo le namige, da bodo za starše umorjenega in njuna sinova ubrali pot pravde, torej bodo proti krvniku vložili odškodninske tožbe. Letošnjo pomlad smo pri njih preverjali, ali so te morebiti že vložene. Pooblaščenka staršev Furlanova nam je sporočila, da se klienta za pot pravde nista odločila.

Pooblaščenec igralčevega starejšega sina Sluga je dejal, da je z njim dogovorjeno, da zanj zaradi duševnih bolečin in materialne škode ob izgubi očeta vloži odškodninsko tožbo, a ta še ni pripravljena. Jagrova, ki zastopa drugega sina, ki je še mladoleten, pa je odvrnila, da sinova skrbnica in mati Nataša Tič Ralijan zadeve ni pripravljena komentirati. Medtem ko je bilo tedaj slišati, da sta civilni tožbi sinov dramskega igralca v pripravi, naj se odtlej ne bi zgodilo ničesar.

Cakić je medtem na prestajanju desetletne zaporne kazni, čeprav ga je okrožni sodnik Ciril Keršmanc obsodil na osem let zapora in pol. Pred letom dni, 12. oktobra, je namreč višje sodišče sporočilo, da mu po pritožbi tožilstva kazen zapora pravnomočno zvišuje za leto dni in pol. A tedaj je Cakić to že vedel, že nekaj dni po septembrski pritožbeni seji višjega sodišča je namreč prejel sklep o podaljšanju pripora, v katerem je bilo zapisano, da so mu višji sodniki izrekli strožjo sankcijo. Pozneje bi sicer lahko poiskal pomoč vrhovnega sodišča, vendar nam je njegov odvetnik Gorazd Fišer dejal: »Zahteve za varstvo zakonitosti nismo vložili, ker je bila taka odločitev klienta.«
Je brezposelni ekonomski tehnik brez premoženja.


Mladi Ljubljančan je torej kriv, da je 18. junija 2017 s 33 centimetrov dolgim kuhinjskim nožem v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (zaradi vpliva alkohola in mamil) Tiča večkrat zabodel v vitalne dele telesa; bilo je 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin, dva vboda pa sta bila smrtna. Če bi takoj poklical reševalce v igralčevo ljubljansko stanovanje, bi temu pravočasna zdravniška pomoč morda rešila življenje.

Kaj se je v usodnih trenutkih pred ubojem dogajalo med njima, ve le Stefan Cakić. Popolnoma nedokazana je namreč ostala teza obrambe, da mu je Gašper Tič podtaknil GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo in ga nato zlorabil. Torej naj bi šlo za dejanje, storjeno v afektu in samoobrambi. 
Deli s prijatelji