NA KOŽO

Tveganje

Preporod nogometnega Maribora spremljajo riskantne poteze, ki so v športu nujne.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kdor riskira, profitira. Tudi tako bi lahko poenostavljeno opisali trenutni položaj najmočnejših slovenskih nogometnih klubov Maribora in Olimpije pred sobotnim velikim derbijem v Ljudskem vrtu. Stadion je bil razprodan že osem dni pred obračunom, štajerski privrženci nogometa so se popolnoma mobilizirali po obdobju neverjetnega zasuka vijoličnih v dveh mesecih.

V tem obdobju so v vijoličnem taboru veliko tvegali. Prvi je na hazardersko sceno po dveh zaporednih porazih z Domžalami in Krškim, kar je pomenilo že deset točk zaostanka za vodilno Olimpijo, zakorakal športni direktor Zlatko Zahović z verbalnim napadom na novinarja, potem ko je trenerju Darku Milaniču preprečil udeležbo na novinarski konferenci po tekmi. V naslednjih dneh smo brali in poslušali razprave tudi o tanki liniji med genijem in idiotom, dejstvo pa je, da odtlej Maribor še ni izgubil tekme; bilanca je osem zmag in dva remija ter točka prednosti pred Ljubljančani (!).

Zahović je tvegal svoj ugled in službo, prestaja šestmesečno prepoved nogometnih aktivnosti, ki mu jo je izrekla Nogometna zveza Slovenije. Kot kaže, bo na koncu veliki zmagovalec, če bo Maribor ubranil naslov prvaka. Že kmalu po incidentu mu je uspelo uveljaviti svojo voljo v klubu, katerega vodstvo ga je suspendiralo le za kratek čas. S tem so le preverili in občutili moč njegovih mišic.

Zahovićeve filozofije kockanja, nevarne hoje po robu in spretnosti preživetja v nadvse zapletenih razmerah se je vsaj malo navzel njegov prijatelj Milanič, ki sicer slovi po pogosto pretirani previdnosti in naklonjenosti šablonam. Ko je denimo na zadnji tekmi s Krškim v Posavju že kazalo, da njegovi fantje ne bodo zatresli mreže za nujno potrebno zmago, je imel na igrišču vse štiri napadalce hkrati. In kdo je zabil prvi, odrešilni gol?

Pred časom že izgubljeni Amir Dervišević, ki bi moral biti po logiki Zahovićevega zimskega nakupa pravzaprav daleč od prve postave. ZZ je namreč Olimpiji ukradel Romuna Alexandruja Cretuja, ki pa ga zdaj, za čuda, ni niti med rezervnimi igralci. Zaho je torej kupil Cretuja in dobil popolnoma prerojenega Derviševića, ki je zdaj eden ključnih členov ekipe tudi za odločilni dvoboj z Olimpijo. Tudi to je del športa, v katerem je tveganje nuja.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije