Kolumna Miše Terček: Politično nekorektni genij

Nekateri deli serije Seinfeld so postali tako rekoč legendarni in so se za vedno zasidrali v sodobno zgodovino ameriške oziroma zahodne (pop)kulture.
Fotografija: Napoved za deseto sezono. FOTO: HBO
Odpri galerijo
Napoved za deseto sezono. FOTO: HBO

Komedijanta in igralca Jerryja Seinfelda pozna domala ves svet, po vsej verjetnosti bi ga lahko označili za najbolj prodornega televizijskega komika devetdesetih let prejšnjega stoletja. Med letoma 1989 in 1998 je snemal kultno humoristično sitcom serijo Seinfeld, v kateri je igral tudi glavno vlogo. Pravzaprav je na neki način igral sebe, zato so se gledalci z njim lahko poistovetili. Lahko bi rekli, da je na neki način iznašel nov žanr, po katerem so se nato zgledovali vsi nadaljnji sitcomi, a skoraj nihče več ni dosegel Seinfeldovega nivoja sarkazma in cinizma, ki ju je spretno uporabljal za prikazovanje banalnosti povsem vsakdanjih situacij. Nekateri deli serije Seinfeld so postali tako rekoč legendarni in so se za vedno zasidrali v sodobno zgodovino ameriške oziroma zahodne (pop)kulture. A leta kasneje se je na televizijskih zaslonih pojavil človek, ki je za uspeh Seinfelda v resnici prav tako (če ne celo bolj) zaslužen kot Jerry, saj gre za soavtorja in izvršnega producenta serije. A Larry David je bil za čuda večino kariere človek v ozadju in je pisal duhovite in lucidne scenarije. Šele kasneje, leta 2000, se je odločil, da bo posnel serijo, ki bo mešanica resničnostnega šova in humoristične nanizanke, torej da gledalec sprva ne bo vedel, ali gleda dokumentarno ali mokumentarno serijo. In tako je nastala še ena kultna nanizanka Curb Your Enthusiasm, v kateri Larry David igra sebe, v njej pa nastopajo številna znana zvezdniška imena, saj se dogaja v osrčju pop kulture – v Hollywoodu.

Napoved za deseto sezono. FOTO: HBO
Napoved za deseto sezono. FOTO: HBO
TV-hiša HBO je takrat z Davidovo serijo tvegala, saj niso vedeli, ali jo bodo gledalci dobro sprejeli. Bila je nekaj povsem novega. In čeprav je humor zelo spominjal na tistega iz Seinfelda, ne nazadnje je scenarij pisal isti človek, smo imeli gledalci pri Seinfeldovem pikrem humorju vseeno nekakšno zdravo distanco, saj smo vedeli, da gre za igrano serijo. Pri nanizanki Larryja Davida pa so meje med zrežiranim in resničnim tako zelo spretno zabrisane, da je lahko ob antijunakovi politični nekorektnosti marsikomu neprijetno. Dokler ne dojame šale, seveda.


Larry David je na področju televizijske komedije genij, revolucionar, ki vedno znova na novo piše pravila. Je mojster besed, dialogov, monologov, vešč številnih referenc iz sveta zabavništva, izhaja pa predvsem iz sebe in pripetljajev, ki se mu godijo od ponedeljka do nedelje. Med letoma 2000 in 2011 je bilo posnetih osem sezon, vsaka je imela po deset epizod. Gledalci so se nenehno spraševali, kdaj bodo dobili še, in želja se jim je uresničila leta 2017, ko je prispela deveta sezona, potem pa je bilo ponovno zatišje, ki je trajalo tri leta, do letošnjega januarja, ko je HBO lansiral deseto sezono, ki se bo odvila do konca tega meseca.

Vrhunski sarkazem na nivoju, kot ga je začrtal Larry David, je težko obdržati, a nerodnemu sivolascu, ki v vsaki situaciji izreče napačne besede in se vedno znova znajde v neprijetnih okoliščinah, je ponovno uspelo. Nič čudnega, saj je leto 2020 leto, v katerem ima Amerika predsednika Donalda Trumpa, seksizem v Hollywoodu je v ospredju, glavni šovinist, producent Harvey Weinstein, gre za zapahe itd ... torej gre za idealno okolje, v katerem lahko Larry David ustvarja svojo politično nekorektno in provokativno komedijo.

Že v prvih nekaj epizodah se je na svoj način lotil trenutno najobčutljivejših tematik, od spraševanja, kje je meja med spogledovanjem in spolnim nadlegovanjem, do rasizma, homofobije, transfobije in predsodkov do gibalno oviranih. A Larry David ni Donald Trump, zato mu gledalci marsikateri načrtni »spodrsljaj« oprostijo, saj v resnici skozi humor nastavlja ogledalo družbi, dvojni morali in dvojnim merilom. Predvsem pa se zna (po)šaliti na svoj račun. V prvem planu bo vedno najprej kot tarčo nastavil sebe, svoje napake in svoje pomanjkljivosti, zato šal in situacij o osivelih, plešastih Judih ne manjka.

Larry David v TV-seriji Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno) na HBO. FOTO: HBO
Larry David v TV-seriji Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno) na HBO. FOTO: HBO

Larry David nam s serijo, ki so jo v slovenski različici prevedli v meni nerazumljivo Nikar tako živahno, sporoča, da ljudje nismo popolni in da je povsem okej, če kdaj nergamo in če nas kakšna stvar (z)moti. Še več, sporoča nam, da ni nič narobe s tem, če nenehno nergamo oziroma če nas nenehno nekaj moti, in želimo popraviti svet in ljudi okoli sebe. David v seriji igra lik, ki je pretirana različica samega sebe, igra produkt Hollywooda, razvajenega milijonarja, ki mu je v resnici dolgčas. Uživa v nekakšnem polpokoju, sodeluje pri občasnih projektih, zapravlja denar za neumnosti ter se predvsem druži s slavnimi prijatelji, sosedi, prav tako razvajenimi Hollywoodčani, ki v resnici nimajo kaj početi, vsake toliko hodi na zmenke z ženskami (tudi z bivšo ženo), s katerimi pa nima in nima sreče.

Če si boste letos ogledali eno humoristično serijo, je to deseta (morda zadnja) sezona Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno) na HBO. Ne bo vam žal. Ob smehu in šoku vam bo namreč pomagala bolje razumeti svet okoli sebe.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije