NA KOŽO

Komentar Bojana Budje: Popušili

Tokrat smo Slovenci popušili. De iure in de facto. Sosedje so zmagali z naskokom in še več.
Fotografija:
Odpri galerijo

Rivalstva so gonilo vsakdana. Ženejo nas dalje, mnogokrat je to boj brez pravil, morale, spoštovanja. Posebno v politiki. Veliko pravičnejše je rivalstvo v športu, denimo med Nadalom in Đokovićem, Ronaldom in Messijem, Barcelono in Realom, Mariborom in Olimpijo, spomnimo se največjega rivalstva v zgodovini motošporta med legendarnima Jamesom Huntom in Nikijem Laudo. Ter še in še.

A danes sem se namenil pisati o rivalstvu med Slovenijo in našo južno sosedo. Večna tekma s Hrvati je sploh nekaj posebnega, to so zmage in porazi z nacionalnim nabojem. In s prekipevajočimi čustvi. Hranimo se s spori, intrigami, sovraštvom, ki jim tu in tam po potrebi dodamo nekaj ščepcev ljubezni in spoštovanja. Posebno pred poletjem. Tako za boljši okus, verodostojnejši videz in prijazno vabilo na dopustovanje.


Tokrat smo Slovenci popušili. De iure in de facto. Kockasti bodo dobili podpredsednico Evropske komisije. Tistega Euja, koder smo mi že polnih 15 let, lepo njihovo pa smo pod eujevsko kiklo spustili šele devet let pozneje. Pa ne le to. Eks zunanja sosedska ministrica je bila pred kratkim izvoljena za generalno sekretarko Sveta Evrope, hrvaška kandidatka za komisarko pa bo dobila celo resor za demokracijo.

Naš Janez naj bi v novi ekipi vodil resor za krizno upravljanje. Kar se sicer sliši učeno, a v resnici gre za neki evropski karitas. Sosedje so zmagali z naskokom in še več. Medtem ko jih poskušamo Slovenci zaradi nesprejetja mejne arbitražne razsodbe nespretno očrniti zavoljo nespoštovanja mednarodnega prava, očitamo jim celo vladavino neprava, oni od taiste EU dobijo v upravljanje resor za demokracijo. Čestitke, četudi s figo v žepu! In prav imajo, ko pišejo, da je pod Alpami preplah zavoljo hrvaškega resorja v komisiji ter podpredsedniškega mesta.

Kdaj, kako in ali sploh bomo izid vsaj izenačili, ne vem. Z medlim Cerarjem težko. Vem pa, da je ni države v Evropi, ki se ne bi prepirala s sosedi. Eni več, drugi manj. Kockasti so med rekorderji, ne spopadajo se le s Slovenci, vsaj enako napeti so odnosi Zagreba s Srbi in Bosanci. Jeba je le, ker sosedov ne moreš niti izbirati niti zamenjati. V človeku je, da želi biti svoboden in povsod doma. V meje, kakršne koli že, nas tlačijo politiki, oblast ter za vsakovrstne namene izumljeni Bog. Deli in vladaj, divide et impera, so govorili že stari Rimljani. Hrvati so se od njih ogromno naučili.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije