ZMAGOSLAVJE

Shiffrinova na prestolu nasledila Tino Maze

Najvišje uvrščena Slovenka na olimpijskem veleslalomu Meta Hrovat na 14. mestu.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je šampionsko začela tudi nastope na 23. zimskih olimpijskih igrah, zdaj ima že dve zlati olimpijski kolajni (še slalomsko iz Sočija 2014). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je šampionsko začela tudi nastope na 23. zimskih olimpijskih igrah, zdaj ima že dve zlati olimpijski kolajni (še slalomsko iz Sočija 2014). FOTO: Reuters

JONGPJONG – Po slabših nastopih v drugi polovici januarja, ko je na tekmah za svetovni pokal kar trikrat odstopila, enkrat tudi v veleslalomu, je Mikaela Shiffrin na najpomembnejši preizkušnji štiriletja v tej disciplini spet prikazala vrhunsko predstavo. Zlati slalomski lovoriki iz Sočija 2014 je včeraj dodala še naslov olimpijske prvakinje v veleslalomu, potem ko je za 0,39 sekunde prehitela srebrno Norvežanko Ragnhild Mowinckel in še za sedem stotink bronasto Italijanko Federico Brignone. Ameriška zvezdnica je tako na Olimpu nasledila Tino Maze.
»V finalu sem res ogromno tvegala, bilo je neverjetno! Nikoli ni preprosto, dala sem vse od sebe in res sem vesela, da se je razpletlo, kot se je. V veleslalomu je približno petnajst deklet, ki so sposobne zmagati,« je s solznimi očmi razpredala 22-letna Američanka, vesela bučne podpore svojih najbližjih s tribun, zanjo pa je od blizu stiskal pesti tudi njen fant, francoski smučar Mathieu Faivre. Slovenske smučarke se niso vmešale v boj za kolajne. Tina Robnik je odstopila na prvi progi, Ana Drev, ki je bila po prvem polčasu kot deseta z zaostankom sekunde in dveh stotink za tedaj še vodilno Italijanko Manuelo Mölgg (na koncu 8.) ter 82 stotink za drugouvrščeno Shiffrinovo, pa je v finalu padla malo pred ciljem. »Pri zadnjih vratcih pred vstopom v ravninski del zaradi napake prej nisem želela več popravljati linije, ker sem vedela, da bi izgubila preveč časa. Zato sem tvegala in z veliko hitrostjo smučala preveč neposredno, posledično sem izgubila ravnotežje in padla,« je pojasnila 32-letna smučarka iz Šmartnega ob Paki, ki ji ni bilo hudo, ker je v svojem zadnjem olimpijskem nastopu odstopila. »Ker sem smučala na vse ali nič in se dobro lotila proge, ki se je iz minute v minuto slabšala, nisem razočarana,« je povedala Drevova, ki bi se lahko z vrhunsko predstavo prebila dosti višje. »Sedmo mesto ali odstop bi bila tokrat zame dokaj podobna zgodba, saj sem pred tekmo merila res visoko. Samozavest sem črpala tudi iz zadnjih treningov, na katerih mi je šlo res dobro od nog.« Zaradi padca je čutila bolečine v boku, s kolenom pa je vse v redu. »Ko sem ležala na snegu, sem se spomnila, da me mama gleda po televiziji, zato sem se hitro pobrala,« je še dejala članica kluba Dvornik transport.

Noge je še niso ubogale

Najvišje uvrščena Slovenka je bila tako ob ognjenem krstu na OI najmlajša – Meta Hrovat, ki je z devetim dosežkom finala s 16. mesta napredovala na končno 14. (+2,33). »Z uvrstitvijo nisem zadovoljna, s posameznimi deli tokratnega dneva pa zelo. Na prvi progi sem bila malo v krču in je nisem presmučala tako, kot sem si želela, sem pa na drugi, na kateri sem izjemno uživala, dokazala, da znam še vedno smučati,« je dejala 19-letnica iz Podkorna in pristavila, da v smučanju zelo uživa, kadar ni v krču. Ko pa je noge ne ubogajo, zna biti smučanje zanjo tudi muka. Še dan pred tekmo o tremi ni bilo ne duha ne sluha, pred startom pa je začutila, da ima trde noge. »Ne, niso bile prave, nekako me niso ubogale,« je razkrila Hrovatova, vesela, ker so ji v drugo na strmini uspeli v redu zavoji. »Zaradi ne najboljšega prvega nastopa sem si pred drugim rekla: 'Kar bo, pa bo.' Bila sem že na limitu in spodaj se mi je že skoraj zalomilo. Ampak tokrat sem imela srečo,« si je oddahnila in priznala, da so bili minuli dnevi zanjo kar naporni. »Ker z Ano Bucik smučava tako veleslalom kot slalom, sva se morali iz dneva v dan pripravljati drugače. Bilo je zahtevno, a se lahko iz tega – ker se moraš zelo hitro prilagajati na spremembe – veliko naučimo. To je bila dragocena izkušnja,« je še sklenila mladinska svetovna prvakinja v slalomu.
Do uvrstitve se je od Slovenk dokopala tudi Bucikova, ki je pristala na 21. mestu (+ 4,07); tako visoko v svetovnem pokalu še ni končala veleslaloma. »Sem kar zadovoljna, zagotovo bi lahko v strmejšem delu smučala bolje, medtem ko sem bila na položnejšem delu in pred ciljem kar konkurenčna. Dobro je bilo, da smo končno startali in začutili olimpijski tekmovalni ritem,« je bila dobro razpoložena 24-letna Goričanka, ki bi si za svoj nastop dala oceno 8. V isti sapi je še pripomnila, da bo morala – kar zadeva veleslalom – še veliko delati na svojem smučanju v strmejših in zahtevnejših predelih.

Začetek Svindalovega konca

V moškem smuku se je z naslovom olimpijskega prvaka okitil Aksel Lund Svindal. »Uspelo mi je, da sem bil ob pravem času v optimalni formi,« ni skrival navdušenja 35-letni Norvežan, potem ko je osvojil še drugo zlato lovoriko na OI po superveleslalomski zmagi v Vancouvru 2010. Med drugim je zaupal, da je to začetek njegovega konca, kajti OI v Pjongčangu so zagotovo njegove zadnje. Zmagoslavje vikingov je s srebrno kolajno dopolnil Kjetil Jansrud (+ 0,12), tretji pa je bil Švicar Beat Feuz (+ 0,18). Od Slovencev se je najbolje odrezal Martin Čater (+ 2,28), ki je pristal na 19. mestu (»Še posebno v spodnjem delu proge mi ni šlo.«), Boštjan Kline (+ 2,78) se je moral sprijazniti s 27. mestom, Miha Hrobat (+ 3,36) je zasedel 29., Klemen Kosi pa je odstopil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije