HROM PRI 13 LETIH

Gal kot otrok čez noč ohromel, danes je vzor in navdih

Minuli četrtek se je na facebooku pojavil igrano-dokumentarni film Up. Predstavlja življenjsko zgodbo Gala Jakiča, športnika invalida.
Fotografija: Gal je imel 20 snemalnih dni. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Gal je imel 20 snemalnih dni. FOTO: Osebni arhiv

Zdaj je na svoj račun prišla tudi širša slovenska javnost, na facebooku se je namreč pojavil javno dostopen igrano-dokumentarni film z naslovom Up, v glavni vlogi pa je parašportnik, nekdanji paralimpijec Gal Jakič s svojo življenjsko zgodbo. Pri nastajanju filma sta moči združila Cvinger Film in Bright Visuals, svoje pa je dodal še Slovenski filmski center. »Sprva smo razmišljali, da bi delali kratke epizode in da bi ob mojem primeru ozaveščali javnost o parašportu,« uvodoma pove Gal Jakič, ki pa je imel srečo, da je v Coloradu, kjer je smučal za univerzo, spet srečal nekdanjega sošolca Luko Stanovnika. Ta je takoj predlagal, da ne bi bilo smiselno, če bi vse skupaj predvajali po kosih, če pa lahko ustvarijo pravi dokumentarec.

Pri 13 letih hrom

Gal Jakič je bil star 13 let, ko je doživel infarkt hrbtenjače. Dan prej je še igral nogomet, naslednji dan se je zbudil, od pasu navzdol pa ni čutil nič ... To je uvod v zgodbo, ki jo nekdanji alpski parasmučar piše dalje. Vsak dan znova. »Ko sem še lahko hodil, sem z dedkom hodil po gorah. Nameravala sva tudi na Stol,« pove Gal, a se je vse skupaj postavilo na glavo. »V igranem dokumentarcu ima ta Stol simbolno vlogo. Ko imaš cilj in bi ga rad dosegel,« pojasni Gal, ki je v življenju premikal številne meje in ovire v glavi! S kajakom je vozil po Jadranu, prekolesaril Slovenijo po diagonali in še in še.

Močna zgodba

»V resnici je bilo hitro jasno, da bo to precej širša zgodba kot le zgodba o parašportniku. Z Rokom Lukšičem sva naredila več kot 30 pogovorov z Galovimi bližnjimi, ki so tako ali drugače vplivali nanj. Hotela sva osvetliti njegovo zgodbo z vseh plati. Ta ima močno sporočilo, zato sva hotela sporočiti to navdihujočo zgodbo!« je jasen Stanovnik, ki je začel spremljati Jakiča pri vseh mogočih podvigih. »Šli smo skozi vzpone in padce, zajeli smo tudi to, kako je


Galova žena Nina prebolela raka, dodali smo rojstvo otroka, prej nastop na paralimpijskih igrah,« naniza Stanovnik in omeni še eno ime. »Z Rokom Bičkom smo se spoznali leta 2009 na eni od delavnic v Novem mestu. Pomagal je z nasveti in kot soproducent, ob kandidaturi za sredstva pri Slovenskem filmskem skladu pa je zastavil svoje ime,« še doda.

Film je bil predvajan na številnih festivalih na tujem (Anglija, Rusija, Češka), premiera za prijatelje in sodelavce je bila leta 2017, potem pa so čakali na pravi trenutek za uprizoritev doma v Sloveniji. In je napočil ta dan. Beseda je dala besedo, odzivi pa so dobri in pravi. »Želeli smo le povedati zgodbo,« za konec pristavi Luka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije