LITERARNI NATEČAJ

Triglav so znižali za kar 378 metrov

Osma zgodba literarnega natečaja, v katerem lahko dobite tudi Alpinine gojzarje. Matej Miklavčič je kar dve leti čakal, da ga je gora spustila k sebi.
Fotografija: Bili so tako vzhičeni, da so se na vrhu napačno postavili. Foto: S. N.
Odpri galerijo
Bili so tako vzhičeni, da so se na vrhu napačno postavili. Foto: S. N.

LJUBLJANA – Bliža se konec literarnega natečaja Prvič na Triglav, ki smo ga pripravili Slovenske novice in Turizem Bohinj. Le še nekaj dni časa imate, da napišete zgodbo, kako ste se prvič podali na Triglav, in jo pošljete. Objavljamo osmo zgodbo in še zadnjič vse bralke in bralce vabimo k sodelovanju. T. H.


Matej Miklavčič: Najlepši sončni vzhod

Obstaja rek, ki pravi, da te v odraslosti pritegnejo tiste dejavnosti, nad katerimi se v otroštvu navdušuješ, in res je tako. Spomnim se, kako sem že kot mali otrok sedel v topli, leseni brunarici in z vso pozornostjo požiral gorske prigode starega očeta, ki se je v tistih časih počasi poslavljal od bogate in aktivne planinsko-alpinistične kariere. Te dedkove zgodbe, ta opisana lepota gora, ta strast do njih se je nekje globoko v meni shranila in čakala, da privre na plan. Ključni trenutek je bil Triglav.

V preteklih osnovnošolskih in srednješolskih letih nisem pretirano zahajal v visokogorja, temveč sem se raje posvečal kolesarjenju. Šele nekje med študijem sem se začel poigravati z idejo o vzponu na Triglav. Slednjo sem zaupal tudi par prijateljem, ki so bili bolj aktivni v planinstvu, in so zanjo takoj zagrabili. Začeli smo načrtovati in zbirati poti, si postavili datume in čakali na dan, ko bomo lahko zagrabili nahrbtnike ter se zapodili v skalovje triglavskih sten. To čakanje odhoda je pri meni trajalo kar dve leti. Bilo je, kakor da me gora ne spusti k sebi: nepričakovano slabo vreme, nepričakovana vročina, nenadne neodložljive obveze na fakulteti, spet vročina … Če sem iskren, sta mi ob teh pripetljajih motivacija in strast do vrha upadli in sem se vdal novemu načrtovanju. In zgodilo se je, da mi je lani oktobra, bil je četrtek, zazvonil telefon. Klicala me je sošolka iz osnovne šole in takratna sošolka na fakulteti. Še zdaj se spomnim njenih besed: »Matej, čez dva dni grem na Triglav, na sončni vzhod. Prideš z nami?« Spomnim se, kako mi je začelo biti srce in kako sem v telefon zakričal pritrdilni jaaa. Odpovedal sem vse aktivnosti za čez vikend in že pakiral opremo.

Tako se je čez dva dni začel moj prvi vzpon na Triglav. Spomnim se, kako smo ob enih zjutraj z lučkami na glavi zakorakali v temno noč s Pokljuke. Nad nami je žarelo jasno zvezdnato nebo in blaga gorska sapica nas je hladila ob vsem vznemirjenju novega doživetja. Krajši postanek smo naredili pri koči Planika, kjer nas je veter zazebel do kosti. Vem, da sem oblekel 5 slojev oblačil in še kar ni bilo dovolj, da bi se pogrel. Kljub temu se mraz ni mogel kosati z vznemirjenjem, ki nas je obdajalo že od prvega koraka naprej. Želeli smo dočakati sončni vzhod, zato smo se urno začeli vzpenjati. Nekje na grebenu malega Triglava se je izza oddaljenih gorovij začela risati prva rdeča zarja in tik pred vrhom sem doživel trenutek najlepšega razgleda do zdaj.

Težko je ubesediti vse občutke, ki ti jih pričara pogled na rdeč sončni vzhod, tik ko dosežeš vrh Triglava. Preprosto si hvaležen, da lahko srkaš čudovito naravo tukaj in zdaj, ponosen, da ti je uspelo osvojiti vrh našega očaka, ter srečen, da živiš. Ob osvojenem vrhu so občutki res izjemni, še posebno ko pred seboj vidiš vse zadihane, a srečne obraze planincev.

Sledilo je seveda skupinsko slikanje ob napihljivih številkah, ki naj bi ponazarjale višino Triglava. Žal smo se zaradi vzhičenosti postavili napačno in Triglav okronali z 2486 m nadmorske višine, za kar se iskreno opravičujemo vsem planincem. Sledila sta spust v dolino in uživanje ob čudovitih razgledih.

Kakor je napisal Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi,« sem iz prvotnega cilja osvojiti Triglav našel pot ljubezni do planinstva in naših gora, ki jo bom odslej nosil in negoval še dalje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije