MLADA SAKSOFONISTKA

Iz Sevnice v svet

Objavljeno 13. januar 2019 13.45 | Posodobljeno 13. januar 2019 13.17 | Piše: Drago Perko

Eva Kotar se šola na Visoki šoli za glasbo in ples Köln, konec minulega leta pa je imela odmeven nastop v New Yorku.

Eva Kotar uspešno končuje šolanje v Nemčiji. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Kdor poje in igra, v srcu zlo ne misli. Številni mladi po svojo glasbeno izobrazbo odhajajo na tuje. Tudi 22-letna Sevničanka Eva Kotar, ki je maja 2015 uspešno opravila sprejemni izpit in oktobra začela študij na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu (Hochschule für Musik und Tanz Köln) v razredu profesorja Daniela Gauthierja. Zdaj obiskuje četrti letnik. »Za to odločitev je več razlogov. Že od osnovne šole sem se udeleževala raznih poletnih šol in seminarjev za saksofon ter tekmovanj, kjer sem spoznala različne profesorje za saksofon, eden od njih je bil tudi moj sedanji profesor Gauthier. Njegov način igranja mi je bil od začetka izjemno všeč. Pri tem me je spodbujal profesor Oskar Laznik, ki je prav tako študiral pri njem. Na konservatoriju sem spoznala, da je saksofon nekaj, s čimer se želim ukvarjati vse življenje, zato je bil Köln moja prva izbira študija,« Eva pojasni, zakaj študij in šolanje na tujem.
 

Najprej flavta, potem saksofon

image
PRIVATNI ARHIV E.K. Veliko nastopa doma in na tujem.
​Eva je začela pri šestih letih obiskovati glasbeno šolo v Sevnici. Prva štiri leta se je učila kljunasto flavto pri profesorici Nataši Aškerc in pri njej nadaljevala učenje saksofona. Naslednjih pet let je bil njen profesor Matjaž Škoberne. »Že od nekdaj sem govorila, da želim v glasbeno šolo. Še sama ne vem natančno, kaj me je že pri desetih letih spodbudilo k odločitvi, da začnem igrati saksofon. Od prvega trenutka mi je bilo neizmerno všeč.«

Za odhod na tuje se je odločila, ker je začutila, da takšne priložnosti ne sme zamuditi. Letošnje študijsko leto končuje z dodiplomskim študijem, ki traja štiri leta, sledita dve leti podiplomskega študija, doda Eva, ki ji Posavska štipendijska shema omogoča bivanje v študentskem domu. »Že od prvega leta študija sem imela nekaj priložnosti igrati na koncertih, zaslužek pa mi je omogočil delno pokrivanje stroškov. Tu je še podpora moje družine, brez katere mi kaj takšnega ne bi uspelo,« priznava sogovornica.

image
PRIVATNI ARHIV E.K. Lani je navdušila v New Yorku.
Študij v Nemčiji vključuje obiskovanje seminarjev glasbene teorije in zgodovine, večina pa temelji na pouku klasičnega saksofona in komorne igre. »Sem članica saksofonskega kvarteta, tria v zasedbi dveh saksofonov in klavirja ter saksofonskega ansambla. Poleg vsakodnevnega igranja imam večkrat na teden vaje z omenjenimi zasedbami. V prostem času hodim na koncerte, ki so del izobraževanja. Köln ponuja veliko umetniških vsebin. Mesto je naklonjeno študentom in tudi prireditve najvišjega nivoja so cenovno zelo dostopne.«

Amerika navdušila

Eva se je maja lani s Simfoničnim orkestrom Visoke šole za glasbo in ples Köln v okviru festivala moderne glasbe Acht Brücken predstavila v kölnski filharmoniji. Od leta 2016 je članica saksofonskega kvarteta Eternum, s katerim so bili nedavno sprejeti v prestižno nemško organizacijo Werner Richard-Dr.Carl Dörken Verein in se bodo v tej sezoni predstavili na številnih koncertih po Nemčiji. S triom Aeris je septembra 2018 odigrala tri koncerte v Sloveniji, na ljubljanskem magistratu, v Viteški dvorani v Brežicah in na gradu v Sevnici. Oktobra lani se je predstavila v newyorškem Carnegie Hallu in Steinway Hallu. Prvonagrajenka tekmovanja International Shining Stars 2018 je kot solistka s komornim godalnim orkestrom New York Concerti Sinfonietta odigrala koncert za altovski saksofon in godalni orkester, opus 14, švedskega skladatelja Larsa Erika Larssona.


»Zagotovo je bila to ena najboljših izkušenj, ki je ne bom pozabila! Že dolgo sem si želela igrati kot solistka z orkestrom, in ravno ta nastop v New Yorku mi je pokazal, kako zelo pomembno je v to, kar najraje počneš, verjeti in vložiti vse,« priznava Eva, ki bo nekaj let še ostala na tujem.

Priznanja
Leta 2010 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejela bronasto priznanje, leta 2013 zlato, 2. nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na mednarodnem tekmovanju Emona je istega leta prejela zlato priznanje. Na tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu je leta 2010 prejela srebrno, 2015. pa zlato priznanje, na mednarodnem tekmovanju pihalcev in trobilcev v Varaždinu pa je lani prejela prvo nagrado.
Deli s prijatelji