DOKUMENTAREC

Prihaja živalska žajfnica Dinastija

Sir David Attenborough ne razmišja o upokojitvi. Pokukali bomo v zasebno življenje karizmatičnih živali.
Fotografija: Sir David Attenborough je velik poznavalec živalskega in rastlinskega sveta. Foto: Guliver/Cover images
Odpri galerijo
Sir David Attenborough je velik poznavalec živalskega in rastlinskega sveta. Foto: Guliver/Cover images

Naravoslovna dokumentaristika ne pozna bolj predanega, plodovitega in uspešnega avtorja, kot je sir David Attenborough. Njegovi dokumentarci so spremenili naše razumevanje narave, nam približali njeno delovanje in tudi dvignili zavest o pomenu ohranitve okolja. Spomnimo se filmske serije Skrivnostno življenje rastlin, v kateri je razkril neverjetne življenjske navade naših sopotnic, ki jih številni sploh ne dojemajo kot živa bitja, čeprav nam zagotavljajo hrano, zrak in varno okolje.

Danes 91-letni Attenborough pa nikakor ne namerava opustiti svojega poslanstva, tako je televizijska hiša BBC, pod okriljem katere je ustvaril svetovno uspešno serijo Modri planet, nedavno razkrila, da se bo konec leta lotil nove serije dokumentarcev. V naletu uspeha Modrega planeta II, bo novi projekt Dinastija posvečen petim karizmatičnim živalim: levom, lovskim psom, šimpanzom, tigrom in cesarskim pingvinom.

Attenborough ni nikoli namigoval, da razmišlja o upokojitvi, prej obratno, vztrajno ponavlja, da bo prenehal, šele ko ne bo več zmogel. Velja dodati, da njegove mojstrovine nastajajo na območjih sveta, ki so težko dostopna, vremenske razmere pa zelo naporne tudi za veliko mlajše.

Fokus prihajajočega dokumentarca bo na živalih in njihovih družinah. Attenborough nam bo omogočil vpogled v zapletene odnose znotraj posameznih skupin živali. Verjetno so prav zaradi tega serijo poimenovali Dinastija, da bi nas spomnilo na priljubljeno žajfnico iz osemdesetih let, le da se bodo v prihajajoči izvedbi borile nekoliko drugačne mačke od Joan Collins. Režiserka enournih dokumentarcev Charlotte Moore je povedala: "Štiri leta že snamemo, ujeli smo nenavadno vedenje in družinsko dinamiko. Upam, da bodo intimne drame teh živali nagovorile ljudi, podobno kot je to uspelo dokumentarcema Modri planet II in Planet Zemlja II.".

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije