OBLETNICA SMRTI

Pred 40 leti v terorističnem napadu umrl priljubljeni lord

Na Mountbattnov čoln so podtaknili bombo. Poleg njega sta umrla še dva najstnika.
Fotografija: Lord Mountbatten je bil izjemno postaven in šarmanten. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Lord Mountbatten je bil izjemno postaven in šarmanten. FOTO: Wikipedia

V Veliki Britaniji se danes spominjajo lorda Louisa Mountbattna, ki je pred natanko 40 leti umrl na Irskem. Tam, v mali obmorski vasi Mullaghmore, je redno dopustoval, a idilična vasica je bila vse prej kot varna. Blizu so mejo med Severno Irsko in Irsko pogosto prehajali pripadniki Irske republikanske armade (IRA), ki so ga poskušali ubiti že leta 1978, ko je nič hudega sluteč prosti čas preživljal na svojem čolnu. Takrat je imel srečo in slabo vreme je snajperistu preprečilo, da bi opravil svoje delo. Eno leto pozneje pa so bili člani armade uspešnejši.


Lord Mountbatten je bil izjemno postaven in šarmanten. FOTO: Wikipedia
Lord Mountbatten je bil izjemno postaven in šarmanten. FOTO: Wikipedia
Ko se je Mountbatten 27. avgusta 1979 znova odpravil na ribolov s svojo barko, je eksplodiralo. Prejšnjo noč je namreč Thomas McMahon, pripadnik IRE, na čoln podtaknil bombo z daljinskim upravljanjem in jo, ko je barka izplula, detoniral. Mountbattna so po eksploziji ribiči, ki so lovili v bližini, še živega potegnili na svoj čoln, a njegove poškodbe so bile prehude in umrl je, preden so ga prepeljali na kopno. Eksplozija pa ni ubila le Mountbattna, ko je umrl, je bil star 79 let, na čolnu je bilo takrat z njim še veliko ljudi, med njimi njegova starejša hči Patricia, njen mož John ter njuna sinova, 14-letna Nicholas in Timothy, pa Johnova mama Doreen in 15-letni Paul Maxwell, ki je bil član posadke. Paul in Nicholas sta umrla na kraju dogodka, Doreen pa dan pozneje v bolnišnici. Odgovornost za napad in smrt lorda Mountbattna je nemudoma prevzela IRA. »Operacijo smo izvedli, da bi pozornost usmerili na Angleže in dejstvo, da še naprej okupirajo našo deželo. Za lordom Mountbattnom bodo žalovale množice, ko umira na stotine Ircev, tudi zaradi njih, pa britanska vlada in Angleži niti z očesom ne trenejo,« je takrat v izjavi zapisalo vodstvo IRE.

Mountbattna, ki je bil stric princa Filipa, moža britanske kraljice Elizabete II., so pokopali 11 dni pozneje v Westminstrski opatiji, pogreba pa so se poleg članov britanske kraljeve družine udeležili še kraljevi iz vse Evrope, na ulicah se je zbralo na stotine ljudi, da bi ga pospremili na zadnji poti, še več tisoč si jih je pogreb ogledalo prek televizijskih sprejemnikov.

Charlesov vnuk princ Louis naj bi imel dobil po lordu Mountbattnu.
Charlesov vnuk princ Louis naj bi imel dobil po lordu Mountbattnu.
Mountbatten je bil izjemno priljubljen, ne le med sorodniki, radi so ga imeli tudi Britanci. Bil je zelo šarmanten in postaven, njegov največji oboževalec pa je bil princ Charles. Lord Louis ga je vzel pod svoje okrilje in Charles še dandanes o njem govori kot o svojem mentorju, ki ga je ljubkovalno klical častni ded. Leta 1974 je Mountbatten Charlesu predlagal, da bi zaprosil njegovo vnukinjo Amando Knatchbull, a je varovancu hkrati predlagal tudi, da bi se moral takrat 25-letni princ, preden se ustali, zdivjati.

Mladi princ je nasvet vzel morda nekoliko preveč resno in svojih razuzdanih navad se je dokončno otresel šele pred približno 20 leti, ko je večno zvestobo obljubil dolgoletni ljubezni Camilli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije