NAJBOLJŠI

Kdo bo pobral zlate globuse?

Pravljica Oblika vode je nominirana v sedmih kategorijah. Nagrade podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

Počasi se je začelo odštevati do najodličnejšega in najpomembnejšega dogodka filmske industrije. Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je namreč razglasilo nominacije za zlate globuse, ki niso le za oskarji najodličneje priznanje filmske srenje, ampak tudi odlična napoved za njih. In ime, ki je največkrat zadonelo, je bil film Oblika vode s kar sedmimi nominacijami, s po eno manj mu sledita drami Zamolčani dokumenti in Trije plakati pred mestom. V štirih kategorijah se za nagrado poteguje film Lady Bird, največ tri pa lahko odnesejo filmi Pokliči me po svojem imenu, Dunkirk, I, Tonya, Največji šovmen in Ves denar sveta.
Malce grozljivo pravljico Oblika vode izpod taktirke mehiškega režiserja Guillerma del Tora so nestrpno pričakovali že na beneškem filmskem festivalu, od koder je odnesla zlatega leva. In z njim očitno napovedala zmagoslavni pohod, saj so jo zdaj ovenčali z nominacijami za naj film in najboljšega režiserja ter scenarij. Nominacijo v kategoriji najboljše igralke je prinesla Sally Hawkins, Octavii Spencer in Richardu Jenkinsu pa v kategorijah za stranski vlogi.
Oblika vode se bo v kategoriji naj filma pomerila s filmi Pokliči me po svojem imenu, Dunkirk, Zamolčani dokumenti in Trije plakati pred mestom, njen režiser del Toro pa z Maritnom McDonaghom za Tri plakate, Stevenom Spielbergom za Zamolčane dokumente ter Christopherjem Nolanom, ki je režiral Dunkirk, in Ridlyem Scottom, ki je bdel na dramo Ves denar sveta.
Zlati kipec se z Zamolčanimi dokumenti obeta Meryl Streep, ki je z zdaj skupno 32 nominacijami v karieri, od katerih jih je osem tudi osvojila, rekorderka. A bo morala za devetega osvojenega premagati Hawkinsovo, Jessico Chastain (Velika igra), Michelle Williams (Ves denar sveta) in Frances McDormand (Trije plakati pred mestom). V tej kategoriji na moški strani bo boj potekal med Tomom Hanksom (Zamolčani dokumenti), Timothéejem Chalametom (Pokliči me po svojem imenu), Danielom Day-Lewisom (Fantomska nit), Garyjem Oldmanom (Najtemnejša ura) in Denzelom Washingtonom (Roman J. Israel, Esq.).
Niso le filmi tisti, med katerimi kritiška srenja išče presežke minulega leta, izpostavili so tudi največje mojstrovine z malih zaslonov. Za lento najboljše televizijske serije (ali filma) se bodo 7. januarja potegovali Fargo, Majhne laži, Feud: Bette and Joan, The Sinner in Top of the Lake: China Girl. Med igralkami v tej kategoriji so si nominacije prislužile Jessica Biel (The Sinner), Jessica Lange in Susan Sarandon s serijo Feud: Bette and Joan ter Nicole Kidman in Reese Witherspoon, ki sta blesteli v Malih lažeh. V igri so tudi oskarjevec Robert De Niro (The Wizard of Lies), Jude Law (Mladi papež), Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Ewan McGregor (Fargo) in Geoffrey Rush (Genius). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije