SLOVO

Umrl je potrpežljivi Richard iz Fine gospe

Objavljeno 10. februar 2019 20.22 | Posodobljeno 10. februar 2019 20.22 | Piše: T. P.

Po kratki bolezni je umrl Clive Swift. Najbolj dobičkonosno vlogo je skoraj zavrnil.

V najbolj gledani epizodi Doctorja Whoja je igral ob avstralski lepotički Kylie Minogue.
Britanska komedija je izgubila enega svojih velikanov. Po kratki bolezni je obdan s svojo družino pri 82 letih za vselej zatisnil oči Clive Swift. Britanski igralec bo živel v bogati televizijski zapuščini in tudi še v hiše prihodnjih rodov prinašal smeh, morda še najbolj s humoristično nanizanko Fina gospa, s katero si je v vlogi potrpežljivega Richarda, moža družbene povzpetnice Hyacinth Bucket v podobi dame Patricie Routledge, pridobil veliko oboževalcev po vsem svetu.

Trinajst milijonov gledalcev
Po daljšem premoru se je leta 2007 spet pojavil v posebni epizodi serije Doctor Who, ki je pred televizijske zaslone prikovala okoli 13 milijonov gledalcev in s tem podrla lasten rekord gledanosti.


image
guliver/cover images Clive Swift je umrl star 82 let.
Večino svojega življenja je posvetil sedmi umetnosti, igral v številnih serijah, četudi običajno v manjših vlogah, a tista, ki mu je spremenila življenje, je bila Fina gospa. »Ta oddaja je bila edina, s katero sem dobro služil, saj je postala svetovna uspešnica. Njej se lahko zahvalim za solidno pokojnino, ki jo bom morda imel,« je dejal igralec o vlogi v usodo vdanega Richarda, čeprav jo je hotel najprej zavrniti. A si je ob imenu Routledgeeve kot soigralke in Roya Clarka, ki se je podpisal pod nanizanko, na srečo premislil, saj je serija, ki se je na malih zaslonih vrtela med letoma 1990 in 1995, hitro postala ena najbolj priljubljenih in največjih izvoznih uspešnic televizijske mreže BBC.

Fina gospa mu je prinesla slavo in najbolj odebelila denarnico, vseeno pa je bil Swift stalen obraz predvsem na malih zaslonih. Ljubitelji angleškega humorja in napetih detektivk so ga tako lahko gledali v serijah Umori na podeželju, Inšpektor Morse, The Old Guys in Doctor Who. Leta 1972 je nastopil tudi v filmu Blaznost legendarnega režiserja srhljivk Alfreda Hitchcocka, devet let pozneje pa je v filmu Excalibur zaigral v vlogi očeta kralja Arturja. 
image
Najbolj se ga bomo spominjali po vlogi Richarda v Fini gospe.
42
epizod Fine gospe je odigral Clive.
Deli s prijatelji