Serija Impeachment zamuja, vršili naj bi se politični pritiski

Serija dviga prah že od napovedi, jo ovirajo politični pritiski? Premiera naj bi bila tik pred predsedniškimi volitvami.
Fotografija: Leta 1995 se je začela afera, ki bi skorajda odnesla predsednika.
Odpri galerijo
Leta 1995 se je začela afera, ki bi skorajda odnesla predsednika.

Morebitna odstavitev ameriškega predsednika je trenutno zelo vroča zadeva, tako pa je bilo tudi pred dobrima dvema desetletjema, ko se je stolček zamajal Billu Clintonu. Prav tako so aktualne spolne zlorabe vplivnežev in ženska neenakost na delovnem mestu, kar bi gotovo lahko umestili v dogajanje v Beli hiši, ko je tej vladal sicer eden najbolj priljubljenih predsednikov v zgodovini ZDA.
Clinton je razmerje najprej zanikal. FOTOGRAFIJI: Reuters
Clinton je razmerje najprej zanikal. FOTOGRAFIJI: Reuters

Televizijska mreža FX je bogati zgodbi sklenila nameniti serijo z naslovom Impeachment v sklopu znamenite franšize Ameriška kriminalna zgodba, ki bi morala premiero doživeti septembra, pred naslednjimi ameriškimi volitvami, a vse kaže, da projekt zamuja.
 

Producent ima dela čez glavo


Že ob napovedi nadaljevanke se je javnost mnenjsko razdelila na dva pola: prvi menijo, da je afera, ki jo je Clinton zakuhal z Monico Lewinsky, že zdavnaj potihnila, pogrevanje zgodbe bi lahko pomenilo načrtno blatenje demokratov pred volitvami in tako pomagalo republikancem. Spet drugi opozarjajo, da je tudi takrat mlada pripravnica doživela zlorabo na delovnem mestu in da je vsebina aktualna, četudi je epilog doživela že dolgo nazaj; tudi sama Lewinskyjeva, ki je, mimogrede, producentka serije, je izrazila obžalovanje, da v devetdesetih ni bilo gibanja #JazTudi, ki bi zanesljivo tudi njeno izkušnjo pomagalo prikazati v drugačni luči. Zdaj ugotavlja, da je bila žrtev zlorabe, saj si tako vplivnega moškega ne bi upala zavrniti in v tako šibkem položaju ni imela druge možnosti, kakor da se vda zapeljevanju.


Kakor koli že, snemanje serije se je ustavilo, a menda ne zaradi vmešavanja vplivnežev iz Washingtona in lobiranja ter strahu, da bi vsebina utegnila vplivati na javno mnenje v politično zelo napetem letu za ZDA, temveč domnevno zaradi prezaposlenosti izvršnega producenta Ryana Murphyja z drugimi projekti pri Netflixu, zato ostaja vprašanje, ali bo serija letos sploh na sporedu. Predsednika bo upodobil Clive Owen, kdo bo prva dama Hillary, še ni znano; Lewinskyjeva bo Beanie Feldstein, Sarah Paulson, ki je nastopila kot tožilka v seriji o Simpsonu, pa bo njena zaupnica Linda Tripp. Scenarij za televizijsko serijo je spisala Sara Burgess po knjižni uspešnici Jeffreyja Toobina iz leta 1999.

Spomnimo, bilo je leta 1995, ko je izbruhnil politični škandal, ki bi skorajda odnesel Clintona, a je predsednik 1998. preživel ustavno obtožbo. Lewinskyjeva se je pozneje umaknila v zasebnost in zavila v medijski molk; večkrat se je preselila in se nazadnje ustalila v mirnejši britanski prestolnici, kjer je tudi dokončala študij in opravila magisterij.


Uveljavila se je kot strokovnjakinja za komunikacijo, nekatere revije so hvaležno objavljale njene kolumne, zavrnila pa je vse ponudbe za intervjuje, čeprav so ji v zameno za izpoved ponujali milijonske zneske. Kolikšen bo njen delež pri seriji, ni znano. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije