KRONANE GLAVE

Princesin zaročenec se je odselil

Kei se v ZDA pripravlja na izpit, poroka z Mako prestavljena za nedoločen čas.
Fotografija: Princesa Mako, starejša hči princa Akišina in princese Kiko, je septembra lani sporočila, da se je zaročila s Keijem Komurom. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Princesa Mako, starejša hči princa Akišina in princese Kiko, je septembra lani sporočila, da se je zaročila s Keijem Komurom. Foto: REUTERS

Četrtega novembra naj bi se poročila japonska princesa Mako in njen fant Kei Komuro, a sta februarja sporočila, da bosta poroko prestavila, češ da je za priprave nanjo premalo časa. Zdaj so z japonskega dvora potrdili, da je poroka prestavljena, dokler ženinova družina ne razreši finančnega škandala, v katerega je vpletena.

Mako, najstarejša vnukinja cesarja Akihita, je septembra lani oznanila zaroko s 26-letnim pravnikom, ki ga je spoznala med študijem na tokijski univerzi. Princesa bo ostala brez kraljevskega statusa, kar se zgodi vsem članicam cesarske družine, ki se poročijo z navadnim državljanom. Le pet mesecev po oznanilu zaroke sta princesa in Kei sporočila, da bosta poroko prestavila na leto 2020, da se bosta nanjo bolje pripravila: to bi bila prva cesarska poroka po letu 2005, ko je v zakon stopila Akihitova edina hči, svetovalci z dvora pa so imeli pomisleke, saj bi lahko zasenčila abdikacijo princesinega 84-letnega deda in kronanje novega cesarja, zdajšnjega prestolonaslednika princa Naruhita.

Princesa redno opravlja obveznosti, ki ji jih prinaša status. Foto: REUTERS
Princesa redno opravlja obveznosti, ki ji jih prinaša status. Foto: REUTERS

Poleg tega sta zaročenca sporočila še, da bosta tako imela čas za globlji razmislek o pomenu zakona in vsega, kar prinaša. »Spoznala sva, da ni dovolj časa za ustrezne priprave na zakon in najino življenje po poroki,« je takrat v izjavi sporočila Mako. »Prepričana sva, da sva z nekaterimi zadevami preveč pohitela.« A japonski mediji poročajo, da je nevestine starše, princa Akišina in princeso Kiko, skrbelo zaradi finančnih težav ženinove matere, ki izvirajo v posojilu: pri nekdanjem partnerju si je sposodila denar, da bi poplačala sinovo šolnino. Princ in princesa sta Keijevi mami nekajkrat povedala, da poroke ne bo, dokler ne bo rešila težav.


Obenem ju skrbi dejstvo, da bo vlada njuni hčeri izplačala 100 milijonov jenov, da bi ji olajšali prehod iz cesarske družine v navadno življenje. Sicer je Komuro v začetku avgusta za tri leta odpotoval v New York, kjer se bo pripravljal na pravosodni izpit, datuma poroke pa pred tem nista določila. Vse bolj se zdi, da je ne bo in bo princesa vendarle ostala – princesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije