MODNA KRALJICA

Melania očarala kraljico (FOTO)

Voditelje severno- atlantskega zavezništva so gostili britanski kraljevi. Okrogli jubilej v znamenju prerekanja med Trumpom in Macronom.
Fotografija:
Odpri galerijo

London so preplavile delegacije z vsega sveta, točneje voditeljev Severnoatlantskega zavezništva, eden od vrhuncev 70. jubileja pa je bila tudi večerna pogostitev v Buckinghamski palači, kamor je kraljica povabila udeležence dogodka, tudi našega premiera Marjana Šarca. Brez protestov niti tokrat ni šlo, na ulicah so ustavljali promet predvsem nasprotniki Donalda Trumpa, Nata in jedrskega orožja, morebitne vojne v Iranu in zagovorniki svobodne Palestine, oglasili in pokazali pa so se tudi številni britanski zdravstveni delavci, ki se bojijo, da bo ameriški predsednik po brexitu pomagal pri privatizaciji britanskega zdravstvenega sistema, čeprav je zatrdil, da se ne bo vpletal v njihove parlamentarne volitve prihodnji teden.

...
...


A njegova podpora konservativnemu premieru Borisu Johnsonu je neomajna, zato so protestniki delegacije pospremili tudi pred Buckinghamsko palačo, kamor je Elizabeta II. povabila predstavnike 29 članic zavezništva ob posebnem jubileju, v središču dogajanja pa sta bila Trump in prva dama ZDA, očarljiva Melania, ki sta prejela tudi posebno povabilo na čaj v Clarence House, kjer sta ju pred kraljičinim sprejemom gostila še princ Charles in vojvodinja Camilla. Druščina se je potem odpravila k monarhinji, kjer se je trlo znanih političnih obrazov, tako britanskih predstavnikov, pa nemška kanclerka Angela Merkel, danska premierka Mette Frederiksen, kanadski premier Justin Trudeau, francoski predsednik Emmanuel Macron, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in številni drugi, med njimi pa je blestela tudi Kate, vojvodinja Cambriška, ki je tokrat prišla brez moža, princa Williama, ta se je namreč opravičil zaradi obveznosti pri britanski mornarici.

...
...

Povabljenci so se iz strogo zastražene Buckinghamske palače odpravili proti Downing Streetu 10, kjer jih je naprej gostil premier Johnson, že čez dan pa se je zvrstilo nekaj novinarskih konferenc, kjer sta bila v središču predvsem Trump in Macron s svojim nestrinjanjem glede stanja Nata: ameriški predsednik je nedavno izjavo prvega moža Francije, češ da je zavezništvo možgansko mrtvo, označil za nespodobno, žaljivo in zelo nevarno, a je Macron zgolj ponovil, da stoji za svojimi besedami. Trump je sicer na skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom že prej izrazil prepričanje, da nihče ne potrebuje Nata bolj kot Francija. Macron je kritičen predvsem do Turčije in njenega posredovanja na severu Sirije ter do umika ameriških vojakov iz Sirije, pregovarjanja, kdo ima prav, pa so se po pričakovanjih nadaljevala še ves včerajšnji dan. A kot je prepričan Stoltenberg, je Nato po 70 letih dobrega zdravja in se je le še okrepil pri svoji glavni nalogi, tj. obrambi Evrope. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije