KRONANE GLAVE

Kralj je postal, še preden se je rodil

Šapur II. je bil okronan, ko je bil še v maminem trebuhu. Takoj ob rojstvu je kralj Španije postal tudi Alfonso XIII.
Fotografija: Alfonso je bil eden najbolj priljubljenih španskih kraljev. FOTO: Wikimedia Commons
Odpri galerijo
Alfonso je bil eden najbolj priljubljenih španskih kraljev. FOTO: Wikimedia Commons

Če kraljica Elizabeta s svojimi 92 leti velja za eno najstarejših vladaric, pa je bilo v zgodovini precej tudi takšnih, ki so postali kralji in kraljice v zgodnji mladosti, perzijski kralj Šapur II. celo že, ko je bil še maternici. Potem ko so njegovi starejši bratje vsi po vrsti pomrli, ljudem na območju današnjega Irana ni preostalo drugega, kot da za kralja okronajo naslednjega v vrsti, čeprav se sploh še ni rodil. Krono so tako poveznili kar na trebuh njegove noseče mame. Ko je Šapur dosegel starost, pri kateri je lahko učinkovito vladal, se je odločitev izkazala za pravilno, saj je bil zelo uspešen. Znan je bil kot močan vojaški vodja in perzijski imperij je pod njegovo vladavino postal močan in uspešen.

Šapur se ni še niti rodil, ko je že prevzel vladarski naziv. FOTO: Wikimedia Commons
Šapur se ni še niti rodil, ko je že prevzel vladarski naziv. FOTO: Wikimedia Commons

Ubiti so ga poskušali na poročni dan

Takoj ob rojstvu pa je španski kralj postal Alfonso XIII. Prvih 16 let mu je ob strani stala mama in z njeno pomočjo je postal eden najbolj priljubljenih kraljev. Med prvo svetovno vojno je Španija denimo zaradi njega ostala nevtralna dežela, kamor so se lahko zatekli nekdanji zaporniki z vseh vetrov. A mnogi se z njim niso strinjali in večkrat so mu stregli po življenju, med drugim celo na njegov poročni dan, a je vse poskuse atentata preživel.

Mary Stuart ni bila veliko starejša od Šapurja in Alfonsa, ko je leta 1542 postala kraljica Škotov. Na svet je prijokala komaj šest dni prej, zato so ji pri vodenju dežele pomagali mnogi svetovalci, tudi njena mama. Pri petih letih so jo obljubili v zakon bratrancu, angleškemu princu Edvardu, s čimer pa se Škoti niso strinjali, zato so jo skrili, da je ženinova družina ne bi ugrabila, pozneje pa poslali na šolanje v Francijo, kjer se je zaročila s princem Francisom. Za kratek čas je bila francoska kraljica, ko se je leta 1561 vrnila na Škotsko, pa je vladavino nadaljevala tam. A tudi ta ni trajala dolgo, po šestih letih so jo obtožili poskusa atentata na angleško kraljico Elizabeto I. in jo zaprli ter na koncu usmrtili. Devet let pa je bil star Liu Zhao, četrti vladar zahodne dinastije Han na Kitajskem. Dinastijo sta zaradi njegove mladost na začetku vodila njegova babica in njen brat. Z njuno pomočjo je Thao, bolj znan kot vladar Hedi, znižal davke, dal dovoljenje ljudem, da lovijo na njegovih otokih, ter jim po najboljših močeh pomagal pri spopadanju z naravnimi katastrofami, ki so bičale deželo.

Mary so obsodili poskusa atentata na angleško kraljico in jo usmrtili. FOTO: Wikimedia Commons
Mary so obsodili poskusa atentata na angleško kraljico in jo usmrtili. FOTO: Wikimedia Commons

Med najmlajše voditelje spada tudi Rukirabasaija Oyo Nyimba. Ko je leta 1995 umrl njegov oče, ugandski kralj, je Nyimba po njem nasledil vladarski naziv, čeprav je štel komaj tri leta. Dokler ni postal polnoleten, sta mu pomagali vladati mama in teta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije